Nieuws

Zweedse moordcijfers binnen 20 jaar explosief gestegen

Zweden is omhooggeschoten op de Europese lijst met moordcijfers. In tegenstelling tot in andere Europese landen daalde of stagneerde het aantal moorden niet, maar steeg het juist. Vooral het aantal moorden met vuurwapens is fors gegroeid. ­

Sam de Graaff
null Beeld Hollandse Hoogte / Mauritius Images GmbH
Beeld Hollandse Hoogte / Mauritius Images GmbH

Opmerkelijk nieuws uit Zweden: het zo veilig gewaande land is zo veilig nog niet. Woensdag publiceerde de Zweedse nationale raad voor misdaadpreventie Brå een onderzoek waaruit blijkt dat het aantal moorden flink is gestegen. Vooral het relatieve aantal slachtoffers van vuurwapengeweld valt op. Tussen 2000 en 2003 stond het land nog op de 18de plek van 22 onderzochte Europese landen. Ruim tien jaar later, tussen 2014 en 2017, prijkte het op de tweede plek. Achter Kroatië, voor Letland.

Absolute top

“Zweden is van onder aan de lijst uitgekomen in de absolute top,” zei Klara Hradilova Selin, onderzoeker van Brå. Het aantal doden door vuurwapengeweld is in Zweden gestegen naar 4 doden per één miljoen inwoners. Het Europese gemiddelde ligt op 1,6. Zorgwekkend: waar andere Europese landen incidenteel meer slachtoffers meldden, is de groei in Zweden structureel.

Volgens de onderzoekers bestaat er geen gemakkelijke verklaring voor de trend. Wel duidelijk: de toename in het aantal moorden vindt vooral plaats in het criminele milieu. “Het lijkt op een sociale besmettingsgolf. Na één schietpartij volgt algauw de volgende,” zei Hradilova Selin.

Maar waarom stijgt het aantal doden door vuurwapengeweld dan wel in Zweden en niet in andere landen? De onderzoekers van Brå moeten het antwoord schuldig blijven.

Parallelle samenlevingen

De conclusie over het bendegeweld komt niet uit de lucht vallen. Eind vorig jaar zei politiebaas Anders Thornberg zelfs dat Zwedens ‘democratie op het spel stond’ als er geen einde kwam aan de schietpartijen. Hij waarschuwde in de Financial Times voor parallelle samenlevingen die zouden ontstaan in Stockholm, Göteborg en Malmö. Vooral in buurten met veel migranten.

“Als groepen buiten de samenleving vallen, hebben we een serieus probleem,” zei Thornberg. “Niet-functionerende scholen, het gevoel er niet bij te horen, werkloosheid, een gebrek aan rolmodellen – het is falend beleid. Het is ontzettend belangrijk dat de integratie in Zweden succesvol verloopt.”

Hij zegt dat de overheid hulp moet bieden, maar ook hard moet optreden als mensen weigeren te integreren. “Soms zijn we te slap.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden