Zweedse kustwacht vindt vierde lek in Nord Streampijpleiding

De Zweedse kustwacht heeft eerder deze week een vierde lek in een van de Nord Streampijpleidingen gevonden. Een woordvoerder van de kustwacht vertelt dat aan de krant Svenska Dagbladet. Of het om een lek in Nord Stream 1 of 2 gaat is niet duidelijk. Wanneer het lek ontdekt werd, is ook niet bekend.

Buitenlandredactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Vermoed wordt dat de lekkages zijn ontstaan door sabotage. De VN-Veiligheidsraad buigt zich hier vrijdag over. Bronnen vertelden aan CNN dat Russische schepen maandag en dinsdag werden gesignaleerd in de buurt van de plek in de Oostzee waar de leidingen op dat moment begonnen te lekken. Rusland ontkent de beschuldigingen.

Onherstelbaar

De Duitse veiligheidsdiensten denken dat de schade aan de gaspijpleidingen onherstelbaar kan worden als de lekken niet snel worden gedicht. De Deense minister van Defensie heeft laten weten dat het één of twee weken gaat duren voordat inspecties uitgevoerd kunnen worden. Nu is dat nog te gevaarlijk vanwege de grote hoeveelheid gas in het zeewater.

Nord Stream AG rapporteerde dinsdag ‘ongekende schade’ die een dag eerder was aangericht aan het buizennetwerk in de buurt van het Deense eiland Bornholm. Zweedse seismologen registreerden in het gebied twee explosies. Het scheepvaartverkeer werd geadviseerd op ten minste 8 kilometer afstand te blijven van de lekken. Ook vliegtuigen moesten hun route aanpassen.

Helft van aardgas

Kristoffer Böttzauw, de directeur van het Deens energiebureau, vertelde dat inmiddels al meer dan de helft van het aardgas dat in de leidingen zat naar het zeeoppervlak is geborreld en vervlogen. De rest is er naar verwachting komend weekeinde uit. Volgens klimaatactivisten bevatten de Nord Stream 1 en 2 ongeveer 350.000 ton gas. Greenpeace becijferde dat die hoeveelheid te vergelijken is met de uitstoot van bijna 30 miljoen ton CO2, ofwel meer dan twee derde van de jaarlijkse emissie van Denemarken.

Beschuldigingen dat Rusland achter de vermeende sabotage zou zitten zijn ‘stompzinnig en absurd’, heeft Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov gezegd. Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden maar eens antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten op 25 en 26 september het dreigement hebben uitgevoerd ten aanzien van Nordstream 2.

Risico’s voor netten op zee

Het kabinet kijkt naar aanleiding van de lekkages ‘welke andere risico’s er zijn voor netten op zee’, zegt energieminister Rob Jetten. Het gaat daarbij om meer dan alleen gasleidingen. “Denk ook aan internetkabels,” aldus de bewindsman.

Volgens Jetten is het ministerie van Defensie ‘in the lead’ waar het gaat om het beschermen van vitale infrastructuur in de Noordzee en de Baltische Zee. Daarbij wordt nauw samengewerkt met andere Europese landen.

Duidelijk is dat de lekkages in Nord Stream 1 en 2 ‘eigenlijk alleen kunnen ontstaan door sabotage’, zegt Jetten. Wie daarachter zit, wordt nog onderzocht. “Maar wij hebben allemaal zo onze vermoedens gezien de oorlog in Oekraïne en de energieoorlog die al een tijd met Rusland gaande is.”

Ook de Navo gaat ervan uit dat de lekkages opzettelijk zijn veroorzaakt. In een bericht op Twitter zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg de ‘sabotage’ te hebben besproken met de Deense minister van Defensie. “We hebben de sabotage van de Nord Streampijpleidingen besproken met minister Morten Bødskov van onze gewaardeerde bondgenoot Denemarken. We spraken over de bescherming van kritieke infrastructuur in Navolanden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden