Zweeds coronabeleid blijkt toch niet zo verstandig te zijn

De Zweden betalen de prijs voor hun losse corona-aanpak. Het dodental ligt er relatief veel hoger dan in de buurlanden en hoewel onder­nemingen gewoon open mochten blijven, is een economische dip onafwendbaar.

Tom Kieft
De Zweedse premier Stefan Lofven. Beeld AFP
De Zweedse premier Stefan Lofven.Beeld AFP

Anders dan in de meeste landen besloot de Zweedse regering niet tot drastische lockdownmaat­regelen over te gaan. Cafés en scholen voor kinderen onder de 16 mochten bijvoorbeeld openblijven. Dat heeft er niet voor kunnen zorgen dat de economische schade van de pandemie in het land beperkt blijft, aldus de SEB, een van de grote banken in het Scandinavische land. “Net als in het grootste deel van de rest van de wereld zal de Zweedse economie in het tweede kwartaal een recorddaling vertonen,” zegt SEB-econoom Olle Holmgren tegen persbureau AFP.

Herstel is volgens Holmgren waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar. “Maar we verwachten dat het lang zal duren voordat de situatie weer normaal wordt.”

De kritiek op de Zweedse premier Stefan Lofven en het anticoronabeleid van zijn regering zwelt aan. Lofvens aanpak was naar eigen zeggen niet bedoeld om de Zweedse economie uit de wind te houden, maar gericht op het beschermen van de zwakkeren in bevolking.

Veel doden

Nog los van alle twijfel over de oprechtheid van die intenties, blijkt de regering er met haar aanpak niet in geslaagd te zijn kwetsbaren te beschermen. In het land met 10 miljoen inwoners zijn ruim 4500 mensen overleden aan Covid-19. Driekwart van de slachtoffers betrof bewoners van verzorgingshuizen. Het relatieve sterftecijfer in Zweden is ook veel hoger dan in de omringende landen: vier keer hoger dan in Denemarken en tien keer hoger dan in Noorwegen.

De sociaaldemocratische premier lag zondag zwaar onder vuur in het parlement. Vorige week zei de topepidemioloog van Zweden al spijt te hebben van het door hem geadviseerde beleid, dat volgens hem bij nader inzien ‘te laks’ was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden