PlusAchtergrond

Zweden wil eind aan stokoud verbod op dansen zonder vergunning

Komt er nu dan toch een einde aan het verbod op dansen in Zweden? Het zou eens tijd worden, roepen de eigenaars van cafés, clubs en restaurants, die sinds de jaren ­dertig beboet kunnen worden of hun alcoholvergunning kunnen verliezen als hun klandizie gaat swingen terwijl er geen geldige dansvergunning is.

Het Rijksdag (Riksdag) waar het Zweedse parlement gehuisvest is.Beeld ANP

Ook het parlement vindt het dansverbod betuttelend en achterhaald. Afgelopen week verzocht de Zweedse Riksdag de regering via een formele kennisgeving het verbod op spontaan dansen te schrappen. Althans, zodra de huidige crisis achter de rug is.

De Zweedse regering is niet wettelijk verplicht actie te ondernemen na een dergelijke aansporing, maar het is gebruikelijk dat de regering zich voegt naar de wil van het parlement.

De dansvergunningsplicht was, bijna een eeuw geleden, een reactie op de zogenoemde ‘moraal­paniek’ die in Zweden heerste in de jaren dertig en veertig als gevolg van de constatering dat dansgelegenheden een steeds grotere rol begonnen te spelen in het vrijetijdsleven van de jeugd. Dit terwijl dansen door de oudere generaties werd gezien als een corrumperende cocktail van extase, lust en bedwelming. ‘Wat is de moderne dans?’ schreef Allan Svantesson, maatschappelijk werker van de Zweedse Kerk, in zijn boek De vijand van de jeugd in 1942. ‘Leuk en gezellig gezelschapsvertier? Neen! Een spel van wilde beesten.’

Het verhitte debat dat voorafging aan het dansverbod ging de geschiedenis in als de ‘Dansbaan-ellende’. Sindsdien heeft er altijd een rem gezeten op de dansvrijheid van het volk. Van de circa 1100 horecagelegenheden in Stockholm die ’s avonds open zijn en waar muziek gedraaid wordt, hadden bij de laatste telling slechts een stuk of honderd een dans­vergunning.

Het is lang niet de eerste keer dat het parlement de regering maant het dansverbod uit de wetboeken te schrappen. Tussen 2007 en 2010 werd jaarlijks een motie ingediend. In de vier jaren daarop volgden maar liefst twintig moties.

In april 2016 stemde een grote meerderheid van de Riksdag al voor de herroeping van het verbod op onrechtmatig dansen, maar vooralsnog heeft dat niet tot een wetswijziging geleid. Volgens de regering lagen er andere wetsvoorstellen met meer prioriteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden