Achtergrond

Zorgstelsel India kan besmettingsgolf niet aan

Slachtoffers van het coronavirus worden gecremeerd in de Indiase hoofdstad New Delhi. Begraafplaatsen en crematoria kunnen het aantal doden amper aan. Beeld AP
Slachtoffers van het coronavirus worden gecremeerd in de Indiase hoofdstad New Delhi. Begraafplaatsen en crematoria kunnen het aantal doden amper aan.Beeld AP

Overvolle ziekenhuizen, oplopende tekorten aan medicijnen en zuurstof en opnieuw een recordaantal besmettingen. De coronasituatie in India wordt nijpender en nijpender.

Zuurstof, alles voor zuurstof. Wanhopige familieleden van Indiase coronapatiënten hebben de hoop op het vinden van een bed in een ziekenhuis vaak al opgegeven, dus verplaatsen ze hun zoektocht nu naar medicijnen en zuurstof. Uit pure noodzaak worden veel patiënten thuis behandeld, ziekenhuizen zitten vol.

Maar ook de zoektocht naar medicijnen en zuurstof lijkt gedoemd te mislukken. Want de zuurstofflessen zijn – als ze al worden verkocht – onbetaalbaar. Prijzen voor één cilinder zijn gestegen van omgerekend 100 euro naar meer dan 1000. En ook medicijnen worden op de zwarte markt voor woekerprijzen verkocht.

Het is duidelijk: India zit midden in een gigantische gezondheidscrisis. De besmettingscijfers stijgen en stijgen, vrijwel elke dag valt een nieuwe record te noteren. Zo ook vandaag: 352.991 inwoners testten positief. Het is alweer de vijfde dag op rij dat India een wereldwijd recordaantal besmettingen meldt. Ook het dodental stijgt stug door, tot 2812 vandaag. Vermoedelijk ligt dat aantal in werkelijkheid vele malen hoger.

De Indiase premier Narendra Modi spreekt van ‘een storm die het land op zijn grondvesten doet schudden’. “We waren vol zelfvertrouwen toen we de eerste golf eronder kregen,” zei hij op de radio. Modi roept iedereen op zich te laten vaccineren en ondertussen voorzichtig te zijn.

Laconieke reactie

Volgens veel Indiërs komt die oproep rijkelijk laat. Bovendien wordt Modi nonchalance verweten. Zijn regering verklaarde het virus vorige maand nog verslagen en stond politieke en religieuze massabijeenkomsten toe. En nu komt de regering de beloofde zuurstofleveringen niet na, zo verklaren ziekenhuisbestuurders.

Wat de enorme besmettingsgolf heeft veroorzaakt, is niet helemaal duidelijk. Aan de ene kant wordt gewezen naar de laconieke houding van de Indiase overheid en veel Indiërs zelf. Tegelijkertijd bestaat de angst dat een nieuwe virusmutatie de boosdoener is. Experts zijn er nog niet over uit of die variant daadwerkelijk gevaarlijker is.

Nederland neemt desalniettemin het zekere voor het onzekere. Het kabinet stelt tot 1 mei een vliegverbod in van passagiersvluchten uit India. Duitsland deed eerder al hetzelfde.

Ook hulp vanuit Pakistan

Tegelijkertijd bieden ook veel landen hulp. Daaronder Nederland en Duitsland, maar ook het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Europese Unie als geheel. Onder meer zuurstof, medicijnen en medische apparatuur gaan die kant op.

Opmerkelijk genoeg heeft zelfs aartsrivaal Pakistan hulp aangeboden in de vorm van medicijnen en ventilatoren. Premier Imran Khan laat weten te bidden voor de Indiërs. “We moeten deze mondiale uitdaging samen aangaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden