Zorgen bij regeringsleiders na bestorming Capitool
Diverse regeringsleiders reageren op de bestorming van Trumpaanhangers van het Capitool in Washington woensdagmiddag (lokale tijd). Zo spreekt premier Rutte van ‘afgrijselijke beelden’ en is het volgens de Engelse premier Johnson ‘belangrijk dat de macht op een vreedzame wijze wordt overgedragen’.
Minister-president Mark Rutte roept de Amerikaanse president Donald Trump op de overwinning van zijn tegenstrever Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in november vandaag nog te erkennen.
De premier doet dat in een tweet naar aanleiding van de bestorming van het parlementsgebouw in Washington door Trumps aanhangers. Rutte spreekt van ‘afgrijselijke beelden’ uit de Amerikaanse hoofdstad.
Horrible images from Washington D.C. Dear @realDonaldTrump, recognise @JoeBiden as the next president today.
— Mark Rutte (@MinPres) 6 januari 2021
De Engelse premier Boris Johnson spreekt van ‘schandelijke beelden uit het Amerikaanse congres’. Volgens Johnson staat de Verenigde Staten voor democratie en is het ‘belangrijk dat de macht op een vreedzame wijze wordt overgedragen’.
Disgraceful scenes in U.S. Congress. The United States stands for democracy around the world and it is now vital that there should be a peaceful and orderly transfer of power.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) 6 januari 2021
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei op Twitter dat opruiend taalgebruik leidt tot geweld. Hij zei dat president Donald Trump en zijn aanhangers het besluit van het Amerikaanse volk moeten respecteren. Maas merkte ook op dat de ‘vijanden van democratie’ blij zullen zijn met de beelden van de chaos in de Amerikaanse hoofdstad.
De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, spreekt van ‘schokkende beelden’. Volgens hem moet de ‘uitkomst van de verkiezing gerespecteerd worden’.
Shocking scenes in Washington, D.C. The outcome of this democratic election must be respected.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) 6 januari 2021
De Canadese premier Justin Trudeau zei vertrouwen te hebben in de kracht van Amerikaanse democratische instituties. Hij sprak de hoop uit dat de situatie snel normaliseert. “We maken ons uiteraard zorgen en we volgen de situatie op de voet,” zei hij tegen een Canadese radiozender.
David Sassoli, president van het Europees Parlement, ziet 'zeer zorgelijke beelden’ uit de Verenigde Staten. ‘Democratische stemmen moeten gerespecteerd worden.’ Sassoli twijfelt er niet aan dat ‘de democratie zal worden beschermd’.
Deeply concerning scenes from the US Capitol tonight. Democratic votes must be respected. We are certain the US will ensure that the rules of democracy are protected.
— David Sassoli (@EP_President) 6 januari 2021
De Spaanse premier Pedro Sanchez reageert ook vanuit Madrid. Hij vertrouwt erop dat de Amerikaanse democratie sterk genoeg is. Hij ziet na de machtsoverdracht een grote rol voor Joe Biden weggelegd die volgens hem de Amerikanen kan ‘verenigen’.
I am following with concern the news that are coming from Capitol Hill in Washington. I trust in the strength of America's democracy.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) 6 januari 2021
The new Presidency of @JoeBiden will overcome this time of tension, uniting the American people.
EU-president Charles Michel is in ‘shock’. Hij noemt het Amerikaanse Congres een ‘tempel van democratie’. De voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders zegt erop te vertrouwen dat de machtsoverdracht aan Joe Biden vreedzaam zal verlopen.
De Schotse leider Nicola Sturgeon ziet 'gruwelijke beelden uit het Capitool’ komen. Ze is solidair met de Amerikanen die aan de kant van de democratie staan en de macht graag op een vreedzame wijze overgedragen zien worden. Degenen die de democratie nu ‘bedreigen’ moeten zich ‘schamen’.
The scenes from the Capitol are utterly horrifying. Solidarity with those in 🇺🇸 on the side of democracy and the peaceful and constitutional transfer of power. Shame on those who have incited this attack on democracy.
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) 6 januari 2021
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft de bestorming van het Capitool een ‘ernstige aanval op de democratie’ genoemd.
De Belgische premier Alexander de Croo is ook geshockeerd. Hij heeft de gebeurtenissen bij het Capitool met ‘ongeloof’ bekeken, maar zegt er vertrouwen in te hebben dat de ‘sterke instituties van de Verenigde Staten dit uitdagende moment zullen overwinnen’. De Croo sprak volle steun uit aan Biden.