PlusNieuws

Zijn 5000 Marokkaanse migranten speelbal in ruzie met Spanje?

Een recordaantal Marokkaanse migranten heeft de Spaanse enclave Ceuta bereikt. Gespeculeerd wordt dat Marokko de 5000 migranten bewust heeft doorgelaten.

Tom Kieft
Migranten in de Spaanse enclave Ceuta. Beeld AP
Migranten in de Spaanse enclave Ceuta.Beeld AP

Deels zwemmend en op rubberboten, deels lopend over de stranden tijdens laagwater, wisten zo’n 5000 migranten gisteren vanaf Marokko Spanje te bereiken. Of althans, de Spaanse ­enclave Ceuta aan de Noord-Afrikaanse kust. Het is een recordaantal op één dag, melden de Spaanse autoriteiten.

Onder de migranten zijn zo’n 1500 minderjarigen, maar volgens verschillende Spaanse media zouden ook complete families en ouders met baby’s de oversteek hebben gewaagd. Eén persoon zou tijdens de overtocht zijn overleden. Het Rode Kruis geeft alle migranten een ­medische check, waarna ze naar een opvang­centrum worden gebracht.

Teruggestuurd

Het is de tweede keer in korte tijd dat een grote groep migranten vanuit Marokko de Spaanse enclave heeft bereikt. Ceuta en de even­eens door Marokko omsloten Spaanse enclave ­Melilla zijn de enige plekken op het Afrikaanse continent die vallen onder de Europese Unie. Ze zijn daarom populair voor migranten die naar Europa willen komen.

Een gerede kans daar te kunnen blijven ­hebben de meesten echter niet. Van de ruim honderd Marokkanen die in april naar Ceuta waren gekomen, werden de meesten al binnen twee dagen teruggestuurd. Migranten die over de hekken van de enclaves klimmen, hebben in Spanje geen recht op asiel. Alleen minder­jarigen die zonder begeleider zijn gekomen, mogen blijven.

Ook nu zouden de Spaanse autoriteiten vaart maken met het terugsturen van de migranten. De minister van Buitenlandse Zaken, Arancha Gonzalez Laya, heeft op de Spaanse radio laten weten dat de autoriteiten ter plaatse bezig zijn de eerste mensen terug te sturen naar Marokko. Ook worden er extra politiemensen naar de enclave gestuurd, ruim tweehonderd man.

Onafhankelijkheidsbeweging

De Marokkaanse grenspolitie zou volgens ­verschillende Spaanse media geen moeite hebben gedaan de migranten tegen te houden. Er wordt hevig gespeculeerd dat dat te maken heeft met de diplomatieke rel waarin Spanje en Marokko zijn verwikkeld. In april ontdekte de Marokkaanse geheime dienst dat Brahim ­Ghali, de leider van de onafhankelijkheids­beweging Polisario, in een ziekenhuis in Spanje lag. Marokko zou toen al hebben gewaarschuwd dat dat consequenties zou hebben.

Polisario wil onafhankelijkheid van de ­Westelijke Sahara, een gebied ten zuiden van Marokko. Marokko bestuurt het grootste deel van het gebied, Polisario enkele delen. Volgens Spanje is Ghali slechts vanwege zijn ziekte in het land en heeft zijn opname met de onafhankelijkheidsstrijd niets van doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden