Zes leden Sharia4Belgium verliezen Belgische nationaliteit

België heeft zes leden van Sharia4Belgium, een radicaalislamitische organisatie die in 2012 werd ontbonden, de Belgische nationaliteit afgenomen. Dat meldden Belgische media donderdag.

ANP
Leden van Sharia4Belgium op een rechtbanktekening uit 2014. Beeld AFP
Leden van Sharia4Belgium op een rechtbanktekening uit 2014.Beeld AFP

Het zestal werd in 2015 bij verstek veroordeeld voor terrorisme. Het gaat onder anderen om de broers Ali en Said El Morabit, die mogelijk zijn omgekomen in Syrië. Ook Syriëstrijders Ilyass Boughalab, Bilal Elhamdaoui, Azdine Tahiri en Fouad Akrich zijn geen Belg meer.

De beslissing om hun de Belgische nationaliteit af te nemen werd donderdag in meerdere Belgische kranten bekendgemaakt. Justitie moet dat doen, omdat de mannen bij verstek hun nationaliteit zijn kwijtgeraakt. Ze hebben ook geen woonadressen meer in België. Via de berichtgeving zijn ze nu toch op de hoogte van de uitspraak.

De zes behoorden tot Sharia4Belgium en vertrokken meer dan zes jaar geleden naar het oorlogsgebied. Het gaat om mannen die behalve de Belgische ook de Marokkaanse nationaliteit bezaten. Nieuw is dat de procedure volledig afgerond is terwijl de veroordeelden spoorloos zijn.

Islamitische Staat

Op het grote proces tegen Syriëgangers in februari 2015 werd het zestal eveneens bij verstek veroordeeld voor deelname aan de strijd van terreurorganisatie Islamistische Staat.

Vorige maand werden drie uit België afkomstige IS-vrouwen bij verstek tot gevangenisstraffen veroordeeld. De rechter pakte ook hen het Belgische paspoort af. Ze werden allen schuldig bevonden aan deelname aan IS-activiteiten. De rechtbank in Brussel legde hen bij verstek ook vijf jaar gevangenisstraf op.

De afgelopen jaren raakten al zeker achttien anderen de Belgische nationaliteit kwijt. De meesten hadden zich aangesloten bij terreurorganisatie Islamitische Staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden