Plus

Zelfs het CDU van Angela Merkel wil nu een vrouwenquotum

Binnen de CDU-top vond deze week een kleine revolutie plaats. Althans, op papier: de partij wil een vrouwenquotum invoeren.

Kim Deen
Angela Merkel in het Bundeskanzleramt Beeld ANP / Bart Maat
Angela Merkel in het BundeskanzleramtBeeld ANP / Bart Maat

De leiding van de Duitse CDU van bondskanselier Angela Merkel besloot deze week dat vrouwen binnen vier jaar voor de helft vertegenwoordigd moeten zijn bij overheidsfuncties en banen binnen de eigen partij. Hoewel Angela Merkel als vrouw al bijna vijftien jaar aan het roer van het land staat, wordt haar partij nog voor een groot deel door mannen beheerst. Zo is slechts 20 procent van de CDU-parlementsleden vrouw.

Ook wil de CDU-top dat de LSU, de lhbtq-organisatie binnen de CDU, meer gewicht krijgt. De CDU heeft verschillende permanente belangenorganisaties in haar gelederen, onder meer voor jongeren, vrouwen en ­ondernemers. De LSU bereikte die status niet, omdat zij te klein is. De ­leiding van de CDU wil de regels aanpassen, zodat de LSU die status wel krijgt en daardoor krachtiger kan deelnemen aan het politieke besluitvormingsproces.

Meegaan met de tijdgeest

Of die plannen levensvatbaar zijn, zal eind dit jaar blijken op het partijcongres in Stuttgart. Het wordt spannend of inderdaad genoeg leden zich achter de voorstellen zullen scharen.

Homoseksualiteit ligt nog altijd gevoelig bij het conservatieve deel van de partij. Zo blokkeerde de christendemocratische partij lang de invoering van het homohuwelijk in Duitsland, tot zij in 2017 een ommezwaai maakte.

Die doorbraak werd mogelijk ­gemaakt door Merkel. De bondskanselier is geen voorstander van het ­homohuwelijk, maar ze zei te willen meegaan met de tijdgeest. De progressieve koers die Merkel de afgelopen jaren vaart, valt echter slecht bij het behoudende deel van de grote volkspartij. De veranderingen gaan voor dit deel te snel; de oude garde zet de hakken steeds vaker in het zand.

Kwaliteitsquotum

Hoewel veel CDU-leden vinden dat de partij meer vrouwen aan het roer ­nodig heeft, wordt een quotum afgedaan als een te ‘links’ idee. De Werte­union, de rechts-conservatieve tak van de partij, liet al weten een vrouwenquotum sterk af te keuren: “Een kwaliteitsquotum van 100 procent, dat is wat de CDU echt nodig heeft!”

Andere Duitse partijen hebben al langer een vrouwenquotum: de groene partij sinds 1979 en de SPD sinds 1988. In 1995 besloot de CDU een richtlijn te hanteren waardoor vrouwen in 33 procent van de functies zouden komen, maar die richtlijn was niet bindend en veranderde weinig. De vrouwenorganisatie van de CDU stelde daarom vorig jaar voor om van de richtlijn een verplicht quotum te maken.

Daarover had moeten worden gestemd tijdens het partijcongres in 2019. Dat ging niet door, omdat CDU-partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer vreesde dat het onderwerp niet genoeg steun zou krijgen. Ze besloot het plan eerst langs de partijleiding te sturen, in de hoop dat die genoeg kracht achter het quotumvoorstel zou kunnen zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden