PlusAchtergrond

Zelenski noemt Oekraïense krijgsgevangene die werd gefilmd tijdens zijn executie een oorlogsheld

De Oekraïense president Zelenski belooft de daders achter de gefilmde executie van een Oekraïense krijgsgevangene te vinden. Hij zegt tevens meer troepen te sturen naar Bachmoet, het zwaarbevochten stadje in het oosten van het land.

Tom Kieft
De Oekraïense president Zelenski.  Beeld AFP
De Oekraïense president Zelenski.Beeld AFP

Woede en trots. De reacties van Oekraïense zijde op de gruwelijke video van de executie van een Oekraïense krijgsgevangene laten zich zo het best omschrijven. Woede over de meedogenloze wijze waarop de ongewapende Oekraïner werd neergeschoten door de Russen die hem gevangen hielden. Trots op de manier waarop hij weigerde zich klein te laten krijgen door zijn gevangennemers en hen na een laatste haal van zijn sigaret de woorden ‘Slava Ukraini’ (Glorie aan Oekraïne) toebeet.

De man, die door Zelenski een oorlogsheld wordt genoemd, is door het Oekraïense leiderschap geïdentificeerd als Tymofi Sjadoera. De 41-jarige militair werd sinds 3 februari vermist in de regio Donetsk in het oosten van het land. Hij zou in de buurt van de stad Voehledar door Russische troepen gevangen zijn genomen. Wanneer de video, die maandag op sociale media opdook, is gemaakt, is niet duidelijk.

Kwaadwilligheid

“We gaan de daders vinden,” beloofde Zelenski in een videoboodschap. De mensenrechtencommissaris van het Oekraïense parlement, Dmitro Lubinets, noemt de executie een ‘uiting van kwaadwilligheid’. Het doden van gevangenen is een schending van de verdragen van de Conventie van Genève, benadrukt Lubinets. Hij heeft de video naar zijn internationale collega’s gestuurd als bewijs van ‘een nieuwe oorlogsmisdaad van Rusland’.

Het is niet bekend hoeveel militairen Oekraïne sinds het begin van de oorlog al heeft verloren. Om voor de hand liggende redenen zijn dat geen cijfers die het land aan de grote klok hangt. De laatst bekende schatting stamt uit januari dit jaar. Toen berekenden Noorse inlichtingendiensten dat aan Russische zijde zo’n 180.000 soldaten gesneuveld zijn of gewond zijn geraakt, en dat het aan Oekraïense zijde zou gaan om 100.000 militaire slachtoffers, plus 30.000 gedode burgers.

Afleidingsmanoeuvre

Als die schatting destijds klopte, liggen de dodentallen inmiddels veel hoger. Met name de strijd rondom de stad Bachmoet in het oosten van het land verloopt uiterst bloedig. Het Russische leger probeert de plaats al maandenlang in te nemen, maar ondanks hevige verliezen – volgens de Oekraïeners soms duizend per dag – lukt het de Russen maar mondjesmaat om er terrein te winnen.

Inmiddels lijkt de val van Bachmoet toch echt aanstaande. De Russen hebben de stad zo goed als omsingeld en naar verluidt zouden de Oekraïense troepen zich ook al aan het terugtrekken zijn.

Zelenski kondigde maandagavond laat echter aan juist nieuwe troepen naar Bachmoet te sturen, omdat er ‘geen deel is van Oekraïne dat verlaten kan worden’. Of dat echt waar is, is de vraag. Volgens militaire analisten kan het een afleidingsmanoeuvre zijn, om te verhullen dat Oekraïne zich uit te stad terugtrekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden