PlusAchtergrond

Zelenski en Poetin maken nu eindelijk kennis met elkaar

In Parijs komen maandag de Oekraïense president Volodymyr Zelenski en zijn Russische collega Vladimir Poetin bijeen. Ze bespreken de oorlog in Oost-Oekraïne. Moskou lijkt de beste kaarten te hebben.

Joost Bosman
Maandag spreken ze elkaar (van links naar rechts): Zelenski, Poetin, Macron en Merkel. Beeld AFP
Maandag spreken ze elkaar (van links naar rechts): Zelenski, Poetin, Macron en Merkel.Beeld AFP

Nooit eerder ontmoetten ze elkaar in levenden lijve. Poetin weigerde in mei zelfs zijn nieuwe collega te feliciteren met diens stembuszege, een diplomatiek affront. In het bijzijn van de Franse president Emanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zien ze elkaar maandag.

Bovenaan de lijst met onderwerpen staat de oorlog in Oost-Oekraïne, waar rebellen, gesteund door het Russische leger, vechten voor het behoud van hun zelf uitgeroepen volksrepublieken Donetsk (DNR) en Loehansk (LNR). Het gewapende conflict heeft in zes jaar ruim 13.000 levens gekost.

De vorige Oekraïense president, Petro Porosjenko, voerde een harde lijn tegen Moskou: liever doorvechten dan concessies doen. Zelenski heeft daarentegen het einde van de oorlog tot prioriteit verklaard.

Voorwaarden stapelen

De Russische president had daar tot nu toe weinig trek in. Het Kremlin bleef voorwaarde op voorwaarde stellen aan een gesprek. De belangrijkste: beide kampen in Oekraïne moesten zich op drie punten langs de bestandslijn in Oost-Oekraïne, overeengekomen op basis van het zogeheten Minsk-akkoord uit 2015, terugtrekken. Dat is inmiddels gebeurd.

Nationalistische Oekraïners liepen de afgelopen weken te hoop tegen Zelenski, die ze beschuldigen van ‘overgave’ aan Poetin. Ze zijn als de dood dat hun nieuwe president – sinds zijn aantreden flink in de populariteitspeilingen gekelderd – ook maandag verregaande compromissen zal sluiten met Poetin.

“Alle troefkaarten zijn in handen van Poetin,” zei Vladimir Frolov, een Russische analyticus van buitenlandse betrekkingen, deze week tegen The Moscow Times. Immers, Zelenski heeft al ingestemd met de belangrijkste Russische voorwaarden: gedeeltelijke autonomie voor de volksrepublieken en amnestie voor rebellen die door Kiev worden gezocht.

Opstandige regio’s

Zelenski zal op zijn beurt pas verkiezingen in de volksrepublieken Donetsk en Loehansk toestaan als Oekraïne zijn controle heeft teruggekregen over de grens van de opstandige regio’s.

Dat zal Poetin weer niet accepteren, aldus Andrej Kortoenov, directeur van de Russische Internationale zakenraad, een aan het Kremlin gelieerde denktank. Logisch, want op die manier kan Rusland die verkiezingen beïnvloeden.

Daar komt bij dat de tafelpartners in Parijs hebben laten doorschemeren de westerse visie op Rusland misschien te willen bijstellen. “Macron heeft Poetin een drukmiddel in handen gegeven door al te openlijk te stellen dat hij koste wat kost de relatie met Rusland wil verbeteren. Hij wil zelfs met Moskou samenwerken om Europese veiligheid te garanderen zonder Amerikaanse steun,” zei Frolov tegen The Moscow Times. “Waarom zou Poetin terrein prijsgeven?”

Injectie IMF

Volodymyr Zelenski heeft daags voor zijn ontmoeting met Poetin goed nieuws gekregen van het IMF. Het fonds leent zijn land de komende drie jaar in totaal 5,5 miljard dollar. De Oekraïense president kreeg zaterdag akkoord in een telefoongesprek met IMF-directeur Kristalina Georgiëva. Zelenski zei in een verklaring dat zijn regering het geld zal gebruiken om de groei van de Oekraïense economie te stimuleren. Die maakte in 2014 een vrije val, toen De Krim werd geannexeerd door Rusland. Sindsdien is de groei op jaarbasis telkens twee tot drie procentpunt toegenomen. De lening is bedoeld als internationaal signaal, aldus Georgiëva.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden