Nieuws

Zeldzaam felle protesten in China tegen coronabeleid en president Xi: ‘Wij willen vrijheid’

In verschillende steden in China zijn felle protesten uitgebroken tegen het strenge coronabeleid. Aanleiding is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang, waarbij donderdag tien doden zijn gevallen.

Het Parool
Politieagenten blokkeren een straat in Sjanghai in een buurt waar zondag werd gedemonstreerd tegen het strikte non-covidbeleid van de Chinese overheid. Op tal van plaatsen in China wordt de laatste dagen tegen dit beleid geprotesteerd. Beeld Hector RETAMAL/AFP
Politieagenten blokkeren een straat in Sjanghai in een buurt waar zondag werd gedemonstreerd tegen het strikte non-covidbeleid van de Chinese overheid. Op tal van plaatsen in China wordt de laatste dagen tegen dit beleid geprotesteerd.Beeld Hector RETAMAL/AFP

In onder meer Peking, Sjanghai en Wuhan zijn mensen de straat opgegaan om het vertrek te eisen van president Xi Jinping. In sommige steden raakten demonstranten slaags met de politie en werden door de Chinese overheid opgeworpen barricades afgebroken.

In Sjanghai werd de Britse BBC-journalist Edward Lawrence opgepakt en geboeid door vier agenten afgevoerd. De BBC laat in een verklaring weten dat hij tijdens zijn arrestatie is “geslagen en geschopt” door de politie. “Dit gebeurde terwijl hij aan het werk was als geaccrediteerd journalist.”

In een via Twitter verspreide video is te zien hoe Lawrence door de politieagenten tegen de grond wordt gewerkt en in de boeien wordt geslagen. Op een andere video loopt hij in handboeien voorbij, begeleid door twee agenten. Te horen is hoe hij in het Engels roept: “Bel onmiddellijk het consulaat!”

De BBC zegt van de Chinese autoriteiten geen officiële verklaring voor de arrestatie te hebben ontvangen. Excuses evenmin. Degenen die Lawrence vrijlieten, zouden daarbij slechts hebben gezegd dat hij voor zijn eigen bestwil was gearresteerd. Volgens hen bestond het risico dat de journalist in de menigte waarin hij verslag deed anders een coronabesmetting had kunnen oplopen. Maar volgens de BBC is dat “geen geloofwaardige verklaring”.

Dodelijke flatbrand

De kritiek op de Chinese autoriteiten zwelt aan na een dodelijke flatbrand in Urumqi, in de provincie Xinjiang. In het gebouw zouden vanwege de strenge lockdown deuren vergrendeld zijn geweest waardoor bewoners niet aan de vlammen konden ontkomen.

De inwoners van Urumqi mogen al honderd dagen hun huizen nauwelijks uit vanwege de coronamaatregelen. Sommige slachtoffers zouden uit angst de regels te overtreden hun woning niet direct hebben durven verlaten. Ook konden reddingswerkers het gebouw moeilijk bereiken door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown.

Eerder werd in Urumqi zelf, in het noordwesten van China, al flink geprotesteerd. De protesten hebben zich verspreid naar andere steden. Zaterdagavond kwamen in Sjanghai ongeveer driehonderd mensen bijeen om de slachtoffers van de brand te herdenken met bloemen, kaarsen en borden met de tekst ‘Urumqi, 24 november, zij die stierven, rusten in vrede’.

Traangas

Op video’s die via sociale media worden gedeeld is te zien dat een groep demonstranten leuzen tegen de Communistische Partij en president Xi Jinping scandeert. Ze roepen ‘wij willen vrijheid’ en ‘wij willen geen tests meer’. Ook eisten ze het aftreden van Xi.

Een van de demonstranten, Zhao, meldt aan persbureau AP dat de politie in Sjanghai pepperspray gebruikte en dat een van zijn vrienden door agenten werd geslagen en vervolgens werd meegenomen. Ongeveer honderd politieagenten zouden hebben geprobeerd te voorkomen dat meer demonstranten zich zouden verzamelen.

Ook in andere steden gingen mensen de straat op om te protesteren tegen de lockdowns. In Peking hebben zich zondag honderden mensen verzameld bij een universiteitsgebouw. De mensen riepen op tot vrijheid en een einde aan de lockdowns. Ook worden beelden gedeeld van protesten in de oostelijke stad Nanjing, Guangzhou in het zuiden en ten minste vijf andere steden. Daarop is te zien hoe demonstranten in witte beschermende pakken met de politie vechten of de barricades ontmantelen die werden gebruikt om buurten af ​​te sluiten.

Toenemende woede

De regering van president Xi Jinping wordt geconfronteerd met toenemende woede over haar coronabeleid. Bij kleine aantallen besmettingen worden al vergaande maatregelen getroffen, waarbij soms hele steden in lockdown moeten. Hoewel dat beleid de besmettingscijfers relatief laag houdt vergeleken bij andere landen, krijgt de Communistische Partij steeds meer kritiek op de economische en humanitaire impact van het beleid. Bedrijven zijn dicht en mensen leven geïsoleerd en hebben nauwelijks toegang tot voedsel en medicijnen.

Dat de protesten zo openlijk zijn en zich verspreiden over het hele land is zeldzaam voor China, waar uitingen van verzet normaal gesproken gecensureerd worden. In Sjanghai hielden de demonstranten lege vellen papier omhoog om de censuur te symboliseren. Ook in Wuhan is een grote menigte samengekomen om te protesteren tegen het coronabeleid.

Oeigoeren

In Urumqi en Kora, steden in de provincie Xinjiang waar 10 miljoen Oeigoeren wonen, scandeerden demonstranten: ‘Verwijder de Communistische Partij!’ en ‘Verwijder Xi Jinping!’. Protesten in deze provincie zijn riskant vanwege hardhandig optreden tegen Oeigoeren en andere islamitische etnische minderheden en massadetentie van deze bevolkingsgroepen.

In een poging de onrust te sussen hebben de autoriteiten van Urumqi zaterdag laten weten dat de maatregelen worden versoepeld omdat het aantal besmettingen is afgenomen. De autoriteiten ontkennen dat de coronamaatregelen mensen hebben gehinderd bij het verlaten van het brandende gebouw. Zij stellen dat de bewoners van het pand te weinig wisten van brandgevaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden