Nieuws

Zeker tien doden door schutter in ballroomdansstudio in Californië na viering Chinees Nieuwjaar

Bij een massaschietpartij in de Amerikaanse staat Californië zijn zeker tien doden gevallen. Nog eens zeker tien mensen raakten gewond. De schutter is nog voortvluchtig.

Buitenlandredactie
Politiewagens in het centrum van Monterey Park, dat was afgezet vanwege de viering van het Chinese Nieuwjaar. De danszaal ligt in dat gebied. Beeld Getty Images
Politiewagens in het centrum van Monterey Park, dat was afgezet vanwege de viering van het Chinese Nieuwjaar. De danszaal ligt in dat gebied.Beeld Getty Images

Volgens een eerste omschrijving is de schutter een man van Aziatische afkomst, aldus de politie. Het drama voltrok zich zaterdag omstreeks 22.20 uur in een ballroomdanszaal in de stad Monterey Park, zo’n 13 kilometer ten noordoosten van Los Angeles.

De schutter was al gevlucht voordat de politie arriveerde. Omdat de zoektocht naar de man nog bezig is, vindt een woordvoerder het te vroeg om iets te zeggen over het motief. De politie onderzoekt bijvoorbeeld of de ­dader de slachtoffers kende. De meerderheid van de 60.000 inwoners van Monterey Park heeft een Aziatische achtergrond. De schietpartij vond een uur na het einde van de viering van het Chinese Nieuwjaar plaats. Tienduizenden mensen hadden zich zaterdag in de stad verzameld voor de tweedaagse nieuwjaarsfestiviteiten, maar die werden afgelast na het ­drama.

Volstrekt willekeurig

Seung Won Choi, eigenaar van een barbecuerestaurant in de buurt van de dansstudio, zei tegen de Los Angeles Times dat drie mensen zijn zaak in paniek binnenstormden en riepen dat hij de deur op slot moest doen. Ze waren gevlucht voor een man die het vuur had geopend in een danszaal. Hij zou munitie bij zich hebben gehad om zijn semiautomatische geweer te kunnen herladen. Volgens aanwezigen is de eigenaar van de danszaal een van de doden. Sommige gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Wong Wei, die in de buurt woont, vertelde de krant dat zijn vriendin zich in de toiletruimte bevond op het moment dat de schietpartij begon. “Toen ze eruit kwam, zag ze een schutter en drie lichamen.” De vrouw vluchtte naar de woning van haar vriend. Wei vernam later van vrienden dat de schutter zonder onderscheid te maken in het rond leek te schieten met een vuurwapen met een lange loop.

Massaschietpartijen

Massaschietpartijen komen regelmatig voor in de Verenigde Staten, het land met het hoogste particuliere wapenbezit ter wereld. Het drama in Monterey Park is al de vijfde massaschietpartij in de Verenigde Staten sinds het begin van het jaar.

De tot nu toe dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van Californië vond plaats in 1984. Een schutter doodde toen 21 mensen in een McDonald’s-restaurant in San Ysidro, in de buurt van San Diego.

Evenveel doden vielen er in mei vorig jaar bij een massaschietpartij in Uvalde in het zuiden van Texas. Een schutter opende het vuur in een basisschool waarbij negentien leerlingen en twee leraren om het leven kwamen. Verschillende politiediensten verzamelden zich buiten het klaslokaal en wachtten meer dan een uur voordat een team van de Amerikaanse grenspatrouille het klaslokaal binnenging en de verdachte doodschoot.

In augustus 2019 schoot een man in El Paso, Texas, gelegen aan de grens met Mexico, 22 mensen dood bij een Walmart-supermarkt. De schutter werd gearresteerd. In een verklaring die aan hem wordt toegeschreven, stond dat de aanval een reactie was ‘op de invasie van Spaanstaligen in Texas.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden