Zei Boris Johnson echt: ‘Liever stapels lijken dan weer een lockdown?’

De Britse premier Boris Johnson ontkent dat hij heeft geroepen liever ‘duizenden lijken’ te zien dan weer een lockdown in te stellen. De krant Daily Mail berichtte dat Johnson die uitspraak vorig jaar achter gesloten deuren deed.

Dominic Cummings, vorig jaar opgestapt als adviseur van Boris Johnson, klapte waarschijnlijk uit de school. Beeld REUTERS
Dominic Cummings, vorig jaar opgestapt als adviseur van Boris Johnson, klapte waarschijnlijk uit de school.Beeld REUTERS

De krant opende op de voorpagina met de kop ‘Boris: laat duizenden lijken zich maar ophopen’. Hij zou die uitspraak in het najaar hebben gedaan. In Engeland volgde in januari weer een lockdown. Die strenge maatregelen worden inmiddels stapsgewijs afgebouwd.

Vanuit de oppositie wordt geëist dat Johnson de zaak zelf komt ophelderen in het parlement. “Deze uitspraken zijn weerzinwekkend. Als dit klopt, heeft Boris Johnson de plicht om op te stappen,” zei fractievoorzitter Ian Blackford van de Schotse SNP.

Johnson kwam gisteren met een korte ontkenning, maar trad niet in detail over de beschuldiging. Hij reageerde op de vraag of hij de uitspraak had gedaan met ‘nee’ en vervolgde daarna dat mensen het vooral belangrijk vinden dat de regering een succes maakt van de lockdowns.

Een verslaggever van ITV News schreef echter dat twee bronnen hem hadden laten weten dat het bericht over de gewraakte uitspraak wel degelijk klopt. Johnson zou het in woede hebben geschreeuwd. De deuren van zijn kantoor stonden toen open en daardoor hebben meerdere mensen hem gehoord.

Het is onduidelijk wie de informatie lekte naar de Daily Mail, maar andere media legden al snel de link met een ruzie tussen de premier en Dominic Cummings. Die voormalige topadviseur legt Johnson al langer het vuur aan de schenen door schadelijke informatie naar buiten te brengen.

Renovatie met giften

Zo beweerde Cummings op zijn blog dat Johnson de renovatie van zijn ambtswoning wilde financieren met giften. Hij zou hem toen hebben voorgehouden dat zoiets ‘onethisch, dom en mogelijk illegaal’ is. Downing Street sprak het bericht tegen.

De onthullingen krijgen volop aandacht in Britse media en komen voor de conservatieven van Johnson op een ongunstig moment. De Britten gaan over anderhalve week naar de stembus voor regionale verkiezingen.

Cummings stond eerder nog bekend als de rechterhand van Johnson en als het brein achter de succesvolle campagne om het Verenigd Koninkrijk uit de EU te krijgen. Hij stapte eind vorig jaar plots op, naar verluidt na een interne machtsstrijd binnen de regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden