Nieuws

Woordvoerder rechtse Duitse partij: ‘Immigrant kun je vergassen’

De rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) heeft een woordvoerder ontslagen nadat opmerkingen over het vergassen van migranten uitlekten.

David van Unen
AfD-leider Alexander Gauland heeft laten weten dat de woordvoerder ontslagen is. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
AfD-leider Alexander Gauland heeft laten weten dat de woordvoerder ontslagen is.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Komende maandag zendt ProSieben een documentaire uit over extreemrechts in Duitsland. In een trailer daarvan komt een man aan het woord die zich laat ontvallen dat hoe slechter het met Duitsland gaat, hoe beter dat voor AfD is. Zonder vluchtelingenstroom zou de partij op niet meer dan 3 procent van de stemmen peilen, aldus Christian Lüth.

De radicale anti-immigratiepartij is op het moment de grootste oppositiepartij in de Bondsdag.

Luth: “Dus laat Duitsland vooral meer migranten toelaten. Dat is goed voor ons. We kunnen ze daarna altijd nog afschieten. Of vergassen, wat je wil. Dat is het punt niet.”

Lüth deed de uitspraken in februari van dit jaar een Berlijnse bar tegen een bekende Duitse influencer. Hij wist op dat moment niet dat zij aan een documentaire werkte en hij heimelijk werd gefilmd.

In de tot nu toe getoonde fragmenten is hij niet herkenbaar in beeld, maar de Duitse krant Zeit weet zeker dat het om de AfD-woordvoerder gaat, die sinds de oprichting in 2013 betrokken is geweest bij de partij. Ingewijden zeggen nu tegen Deutsche Welle dat hij in zijn beginjaren in de politiek nazisaluten zou hebben gebracht tijdens partijbijeenkomsten.

‘Zulke uitspraken zijn totaal onacceptabel en rijmen niet met de doelen en het beleid binnen AfD,’, liet partijleider Alexander Gauland in een verklaring optekenen.

De AfD-woordvoerder zat nota bene al met een schorsing thuis, nadat hij in april zou hebben gezegd zichzelf als fascist te zien.

AfD is sinds zijn oprichting, zeven jaar geleden, razendsnel gegroeid in omvang en aanzien, maar allerminst vrij van controverse. In maart kondigde de Duitse geheime dienst BfV aan een onderzoek te zijn gestart naar de meest rechterflank van de partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden