Nieuws

Woedende Fransen halen ambassadeurs terug uit VS en Australië

Frankrijk roept zijn ambassadeurs in de Verenigde Staten en Australië terug voor overleg, nadat een deal tussen die twee landen het einde betekende van de Australische aankoop van Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro. President Emmanuel Macron neemt de zaak zo hoog op dat hij het nodig acht in Parijs met de ambassadeurs te overleggen.

Het Parool
De Franse president Emmanuel Macron neemt de afgeketste onderzeeërdeal met Australië hoog op. Ook is Frankrijk woedend over het nieuwe veiligheidspact AUKUS tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Beeld AFP
De Franse president Emmanuel Macron neemt de afgeketste onderzeeërdeal met Australië hoog op. Ook is Frankrijk woedend over het nieuwe veiligheidspact AUKUS tussen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië.Beeld AFP

Donderdag reageerde de Franse minister van Buitenlandse Zaken al woedend op de presentatie van het nieuwe veiligheidspact AUKUS van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië, met als hoofdpunt een vloot onderzeeërs met nucleaire aandrijving voor Australië. Een ‘boze en bittere’ minister Jean-Yves Le Drian sprak van een dolk in de rug. “Dit eenzijdige, plotse en onvoorziene besluit doet erg denken aan wat meneer Trump zou doen.”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. Beeld AFP
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.Beeld AFP

De Amerikaanse regering ‘betreurt’ de terugroeping van de Franse ambassadeur en wil de gemoederen tot bedaren brengen, zei een functionaris van het Witte Huis vrijdag. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft eerder met een poging tot verzoening al benadrukt dat Frankrijk ook een belangrijke partner is.

“Wij betreuren dat zij deze stap hebben genomen,” stelde de regeringsmedewerker, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, over het besluit van Macron. “We zullen ons de komende dagen blijven inzetten om onze meningsverschillen op te lossen, zoals we dat ook op andere punten in de loop van onze lange alliantie hebben gedaan.”

De functionaris benadrukte dat de Fransen een van de ‘oudste en sterkste’ bondgenoten van zijn land zijn. “We delen een lange geschiedenis, democratische waarden en een toewijding om wereldwijde uitdagingen aan te gaan.” Ook zouden de VS en Frankrijk een gedeeld belang hebben in het ‘vrij en open’ houden van het werelddeel Azië-Pacific en blijft Washington daarvoor ‘nauw samenwerken’ met de Navo, de EU en ‘andere partners’.

De leiders van de drie AUKUS-landen lichtten eerder toe dat hun pact bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in de regio Azië-Pacific te garanderen. Dat leverde kritiek op vanuit China, dat de VS, Groot-Brittannië en Australië in een reactie verweet een “Koude Oorlog-mentaliteit” te hebben.

Washington: bij VN praten over Franse onvrede

De Amerikaanse regering hoopt de Franse onvrede over het schrappen van het miljardencontract met Australië volgende week te kunnen bespreken tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Dat meldt een woordvoerder op Twitter.

‘We hebben nauw contact gehad met onze Franse bondgenoten,’ schrijft woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘We begrijpen hun positie.’ De zegsman spreekt de hoop uit dat de gesprekken over de ‘onderzeeër-kwestie’ op hoog niveau door kunnen gaan, waaronder dus bij de VN volgende week in New York.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden