Woedende Armeniërs bestormen regeringsgebouw na ‘capitulatie’

Rusland, Armenië en Azerbeidzjan hebben een overeenkomst onder­tekend om het gewapende conflict om de betwiste regio Nagorno-Karabach te beëindigen. In de Armeense hoofdstad Jerevan braken onlusten uit na de bekendmaking van de deal.

Het Parool
Honderden demonstranten bestormden het regeringsgebouw in de Armeense hoofdstad Jerevan. Beeld AP
Honderden demonstranten bestormden het regeringsgebouw in de Armeense hoofdstad Jerevan.Beeld AP

De Armeense premier Nikol Pasjinian zei dat hij de Armeense natie ‘in de komende dagen’ zou toespreken. Hij gaf geen verdere details. De Russische president Vladimir Poetin heeft tegen persagentschap Interfax gezegd dat het verdrag voorziet in een Russische vredesmacht. Die wordt gestationeerd langs de frontlinie in Nagorno-Karabach. Poetin zei te hopen dat de overeenkomst ‘zal zorgen voor de benodigde omstandigheden voor een duurzame en volledige oplossing van de crisis rond Nagorno-Karabach’.

Het bestand wordt in Armenië gezien als een overgave. Ook de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev jubelde maandagnacht van een ‘capitulatie’ van Armeense zijde. “We hebben Pasjinian gedwongen het document te tekenen,” aldus Aliyev. “Ik heb gezegd dat we de Armeniërs als honden van ons land zouden verjagen, en dat hebben we gedaan.”

Het bestand en die woorden zijn als een rode lap op de Armeniërs. Demonstranten hadden na de bekendmaking van de deal in Jerevan het regeringsgebouw en het parlement bestormd en bezet. Op video’s die verspreid worden via sociale media is te zien dat demonstranten meubels, deuren en ramen hebben vernield en de werkkamer van premier Pasjinian zijn binnengedrongen. Zij maakten Pasjinian uit voor verrader. De politie wist hen uiteindelijk te verjagen. Voor dinsdag zijn nieuwe betogingen aangekondigd.

Russische troepen

Het conflict om Nagorno-Karabach, dat officieel bij Azerbeidzjan hoort maar door Armeniërs wordt bestuurd, laaide zes weken geleden op. Tot driemaal toe werd een staakt-het-vuren afgesproken en geschonden. Azerbeidzjan boekte diverse successen tijdens het conflict, dat zeker ­duizend mensen het leven heeft ­gekost. Maandag werd bekend dat het bestuur van Nagorno-Karabach de controle was verloren over de stad Sjoesji.

Het Russische ministerie van ­Defensie heeft aan het staatspers­bureau RIA laten weten dat er bijna 2000 soldaten vanuit Rusland naar het conflictgebied zijn gevlogen om erop toe te zien dat de vijandelijk­heden in de regio stoppen. Ook Azerbeidzjans bondgenoot Turkije zal betrokken worden bij de vredesmissie.

Maandag werd nog een Russische legerhelikopter neergehaald in Armenië. Daarbij zijn twee bemannings­leden omgekomen. Azerbeidzjan erkende de helikopter te hebben neergeschoten en heeft excuses aangeboden.

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om de enclave Nagorno-Karabach laaiden eind september op. De Azerbeidzjanen verloren Nagorno-Karabach, samen met zeven omringende regio’s, na de oorlog in 1994, waarna de regio’s werden ingenomen door het Armeense leger. Rusland, de beschermende macht van Armenië, heeft er een militaire basis. Azerbeidzjan kan rekenen op de steun van Turkije.

Honderden demonstranten houden het regeringsgebouw in de Armeense hoofdstad Jerevan bezet. Beeld AP
Honderden demonstranten houden het regeringsgebouw in de Armeense hoofdstad Jerevan bezet.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden