Nieuws

Woede over Europese afvaardiging naar inauguratie nieuwe Iraanse president

Ebrahim Raisi wordt morgen pas officieel geïnaugureerd als nieuwe president van Iran, maar nu al zorgt de gastenlijst voor ophef. Volgens een EU-woordvoerder zal Enrique Mora, de hoogste vertegenwoordiger van de EU bij de nucleaire onderhandelingen tussen Iran en de Verenigde Staten, namens de EU bij de ceremonie aanwezig zijn.

Het Parool
De nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi. Beeld AFP
De nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi.Beeld AFP

Het sturen van een hoge functionaris is opmerkelijk, zeker omdat de EU sinds Raisi’s verkiezingswinst van anderhalve maand geleden de nieuwe president nog niet officieel heeft gefeliciteerd.

Een van de redenen voor de uitblijvende felicitaties is Raisi’s reputatie als het aankomt op mensenrechten. In 1988 was hij onderdeel van een gerechtelijk comité dat volgens Amnesty International zeker vijfduizend politieke gevangenen liet executeren.

De keuze om morgen een hoge diplomaat te sturen lijkt vooral pragmatisch: mogelijk biedt het een kans de vastgelopen onderhandelingen over een hernieuwd nucleair akkoord weer een zetje te geven. “Het is van groot belang om direct met het nieuwe bewind te communiceren,” verklaarde de EU-woordvoerder de stap dan ook.

Moeizame onderhandelingen

Het oude nucleaire akkoord werd gesloten met Raisi’s voorganger, de gematigdere Hassan Rouhani, maar werd in 2018 door de Amerikaanse president Donald Trump bij het grofvuil gezet. Inmiddels lopen de onderhandelingen weer, maar erg soepel gaat het allemaal niet.

Met name Israël – geen voorstander van het akkoord – is woest over het Europese besluit, en bestempelt de keuze van de EU om Mora te sturen als ‘schandelijk’, vooral zo kort na de drone-aanval op een aan Israël gelieerde olietanker van vorige week. Al maanden rommelt het tussen Israël en Iran met wederzijdse aanvallen op vaartuigen. Gisteravond werd in de Golf van Oman zelfs een tanker geënterd; volgens Britse regeringsbronnen zou Iran daar achter zitten.

“De beslissing van de EU om een belangrijke afgevaardigde naar de inauguratie te laten gaan, is onbegrijpelijk en geeft blijk van slecht beoordelingsvermogen,” zegt een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden