Woede en verdriet om Adam (13), gedood door agent in Chicago

De autoriteiten in Chicago hebben donderdag een video vrijgegeven van een politieagent die een 13-jarige jongen doodschiet. Het gaat om ‘ondraaglijke’ beelden, zegt de burgemeester van de op twee na grootste stad van de Verenigde Staten.

Het Parool
Demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen het politiegeweld. Beeld AP
Demonstranten gingen de straat op om te protesteren tegen het politiegeweld.Beeld AP

Op de bodycambeelden van de agent is te zien hoe hij Adam Toledo op 29 maart rond 02.30 uur achtervolgt, hem beveelt te stoppen en zijn handen te laten zien. Dan schiet hij hem neer, net op het moment dat de tiener is gestopt en zijn handen in de lucht heeft gestoken. Even later overlijdt hij aan zijn verwondingen. Het parket zegt dat Adam Toledo gewapend was, maar op de video is geen wapen in zijn handen te zien.

Tijdens een persconferentie donderdag, voordat de beelden werden vrijgegeven, noemde burgemeester Lori Lightfoot van Chicago de beelden ondraaglijk en riep ze de inwoners op kalm te blijven in een tijd waarin de spanningen rond politiegeweld al hoog oplopen in het land. Betogers trokken donderdagavond door de straten, maar er brak geen geweld uit.

Midden in het proces tegen de witte politieagent die beschuldigd wordt van de dood van de 40-jarige zwarte man George Floyd in mei vorig jaar, werd in Minneapolis een jonge zwarte man, Daunte Wright, doodgeschoten door een politievrouw. Die beweerde dat ze per ongeluk haar dienstwapen gebruikte in plaats van haar taser.

“Of Adam nu een koorknaap was of betrokken bij een of andere onbehoorlijke activiteit, het feit is dat hij over straat liep en werd neergeschoten, hoewel hij niet gewapend was op het moment dat hij werd gedood,” zei Adeena Weiss-Ortiz, de advocaat van de familie Toledo tegen verslaggevers.

In de negen minuten durende video van politieagent Eric Stillman (34) is te zien hoe de agent op 29 maart om 2.30 uur ‘s ochtends uit zijn politiewagen stapt en achter Toledo aangaat in een steegje in Little Village, een Mexicaanse wijk in de stad. Uit de beelden blijkt dat Stillman Toledo de opdracht geeft om te stoppen en de handen in de lucht te steken, maar net wanneer de tiener daaraan gehoor geeft, haalt Stillman de trekker over. De jongen zakt in elkaar en de agent loopt onmiddellijk naar hem toe, roept een ambulance op en vraagt om een eerstehulpkit.

De agenten waren achter Toledo en een 21-jarige man aangegaan nadat ze een melding kregen over acht geweerschoten in de regio, meldt het politiedepartement. De andere man werd gearresteerd. Hij wordt aangeklaagd voor het roekeloos en onwettig gebruik van een vuurwapen, en het in gevaar brengen van een kind.

Gewapend

Vorige maand deelde de politie van Chicago onmiddellijk na het incident mee dat Toledo een wapen in zijn hand had. In een ingekorte compilatievideo die het politiedepartement donderdag vrijgaf, wordt een videostill getoond van wat lijkt op een vuurwapen in Toledo’s rechterhand, net voor Stillman het vuur opende. “838 milliseconden tussen het tonen van het wapen en een enkel schot,” stelt de politie in een tekst bij het beeld. In de lange versie van de video is te zien hoe een agent later met een zaklamp op een handvuurwapen schijnt op enkele minuten van de plek waar agenten Toledo proberen te reanimeren.

Adeena Weiss Ortiz, advocaat van de familie, zei tijdens een persconferentie na de publicatie van de video dat Toledo gevolg had gegeven aan de orders van Stillman. “Hij wierp het wapen weg,” zegt ze. “Als hij een wapen had, dan heeft hij het weggegooid. De agent zei: ‘toon me je handen’. Hij deed dat. Hij draaide zich om.”

“Ik weet niet of de agent genoeg tijd had of niet. Het enige wat ik weet is dat de agent is opgeleid om niet te schieten op een ongewapend individu,” aldus Ortiz. De familie van Toledo kreeg de videobeelden van de dood van de jongen dinsdagavond al te zien. Burgemeester Lightfoot: “Geen enkele familie zou ooit moeten meemaken dat er beelden worden uitgezonden van de laatste momenten van hun kind, laat staan dat ze in de vreselijke situatie geplaatst worden waarbij ze hun kind verliezen.”

Angst en pijn

Het incident, in combinatie met de dodelijke schietpartij waarbij Daunte Wright in Minneapolis zondag werd doodgeschoten, en het proces tegen ex-agent Derek Chauvin die beschuldigd wordt van moord op George Floyd, doet de gemoederen in Chicago hoog oplopen.

Lightfoot maant de bevolking aan tot kalmte. Ze hekelde donderdag de lange geschiedenis van politiegeweld en wangedrag door de politie in Chicago, waardoor veel inwoners ‘in een constante staat van angst en pijn leven’.

“Hoewel we niet genoeg informatie hebben om te oordelen over deze specifieke situatie, is het zeker begrijpelijk waarom zoveel inwoners een al te gekende opwelling van woede en pijn voelen, en het is nog duidelijker dat het vertrouwen tussen onze gemeenschappen en de politiediensten verre van geheeld is en erg gebroken blijft,” aldus Lightfoot.

“Dit gebrek aan vertrouwen maakt het voor velen van ons nog moeilijker om te wachten op de feiten voor we onze mening vormen over tragedies als deze, maar ik dring er bij elke burger die houdt van onze stad op aan om te wachten tot we alle feiten hebben gehoord.”

Volgens John Catanzara, voorzitter van de politievakbond in Chicago, handelde agent Stillman gepast. Catanzara vertelde aan CNN dat de agent minder dan een seconde de tijd had om te schieten en dat hij correct handelde. “Het is 100 procent gerechtvaardigd. De handelingen van die agent waren eigenlijk heroïsch,” aldus de vakbondsman.

Vrijdag staan er opnieuw demonstraties tegen de politie gepland. De betogers eisen dat het geld voor de politiediensten wordt geïnvesteerd in de gemeenschappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden