WK-baas die sprak van drie doden door toernooi in interview: ‘Vier- tot vijfhonderd mensen overleden’

Hassan Al-Thawadi, hoofd van het organiserend comité van het WK voetbal, zegt dat er ‘vier- tot vijfhonderd’ doden zijn gevallen tijdens de voorbereidingen van het toernooi. Eerder noemde het comité in Qatar altijd een aantal van drie, net als de Fifa.

Sander van Mersbergen
Hassan Al-Thawadi. Beeld AP
Hassan Al-Thawadi.Beeld AP

Al-Thawadi zegt dit in een interview met de Britse tv-presentator Piers Morgan. Daarvan is maandagavond een fragment gepubliceerd. Morgan vraagt Al-Thawadi hoeveel mensen er ‘in totaliteit’ zijn overleden voor het WK. “Naar schatting zijn dat er vierhonderd tot vijfhonderd. Over het exacte aantal wordt nog gediscussieerd,” zegt de Qatarees vervolgens.

Het aantal arbeidsmigranten dat tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor het WK stierf, is een fel bediscussieerd thema. Omdat Qatar er nooit fatsoenlijk onderzoek naar deed, is het moeilijk er betrouwbare uitspraken over te doen. Qatar en de Fifa stelden de laatste jaren herhaaldelijk dat er drie doden vielen. De Britse krant The Guardian meldde vorig jaar een cijfer van ruim 6500. Amnesty International hield het altijd op ‘honderden, misschien zelfs meer’.

Al-Thawadi zei toen hij in juli in Nederland was ook nog dat er niet meer dan drie doden gevallen waren. Verhalen over slechte arbeidsomstandigheden noemde hij tijdens een bijeenkomst in de Johan Cruijff Arena ‘een frame’, neergezet door westerse media.

Bij Piers Morgan laat hij dus een ander geluid horen. Hij beaamt dat de standaarden rond arbeid in Qatar voorheen niet goed genoeg waren. “Dat beseften we zelf ook, al voor we het WK binnen probeerden te halen. Dat besef komt voort uit onze eigen waarden. Er zijn verbeteringen doorgevoerd op het gebied van gezondheid en veiligheid, accommodaties, en het afschaffen van het kafalasysteem.”

Compensatie

Vandaag de dag staat Qatar volgens Al-Thawadi op een punt dat zelfs de hardste critici van het land als ‘een voorbeeld’ beschouwen. Amnesty International zegt in een reactie op de uitspraken dat er weliswaar sprake is van een ander geluid, maar dat nu ‘de volgende stap’ gezet moet worden: compensatie van slachtoffers.

De mensenrechtenorganisatie bood dinsdag bij de ambassade van Qatar zestigduizend handtekeningen aan van mensen die willen dat het land een compensatiefonds in het leven roept voor de arbeidsmigranten, maar die zijn niet aangenomen.

De oproep voor een fonds is ook gericht aan voetbalfederatie Fifa. “De ambassade heeft helaas de handtekeningen niet in ontvangst willen nemen en dat betreuren wij zeer,” aldus Amnesty. “We waren graag in gesprek gegaan. We hebben ze symbolisch achtergelaten, door middel van een bord waarop het aantal 60.000 is geschreven,” meldt de zegsman van Amnesty verder.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden