PlusAchtergrond

Witte Huis doet alles om Biden dwars te zitten

Zowel Donald Trump als Joe Biden legde woensdag op Amerikaanse Veteranendag een krans. Achter de schermen zijn ze met heel andere dingen bezig.

David van Unen
De president legde woensdag een krans in Arlington, Virginia.  Beeld AP
De president legde woensdag een krans in Arlington, Virginia.Beeld AP

Een zwijgende president Donald Trump legde woensdag op Veterans Day een krans op de ver­regende erebegraafplaats in Arlington, ter nagedachtenis aan alle gevallen Amerikaanse soldaten. Op zo’n 2,5 uur rijden, dik 230 kilometer verderop, was winnaar van de verkiezingen Joe Biden tegelijkertijd aanwezig bij een herdenking in Philadelphia.

De Democraat maakte woensdag zijn keuze voor de positie van stafchef, zo’n beetje de hoogste niet-ministeriële functie in een Amerikaans ­kabinet. Ron Klain was ook zijn belangrijkste medewerker toen Biden nog vicepresident was onder Barack Obama. Klain gaf ook leiding aan de werkgroep die namens de Obama-regering beleid maakte voor het indammen van het ebolavirus, dat in 2014 en 2015 rondwaarde.

Een ander bekend gezicht in Bidens transitieteam: Cindy McCain, de weduwe van de twee jaar geleden overleden Republikeinse senator John McCain. Zij gaat de president-elect adviseren over onderwerpen met betrekking tot vrouwen en kinderen.

Tegen het protocol in wil de regering-Trump nog altijd niet meewerken aan de voorbereiding op Bidens eerste termijn, die in principe na zijn inauguratie op 20 januari aanvangt.

Deur dicht

Het is na de verkiezing van een Amerikaanse president gebruikelijk dat communicatie van buitenaf via het ministerie van Buitenlandse Zaken loopt. Onder auspiciën van Trumps ­minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zou het ministerie volgens CNN berichten voor Biden achterhouden en worden felicitaties uit het buitenland niet aan hem doorgespeeld. Veel wereldleiders, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau hebben een eigen lijntje met de Democraat gelegd, maar anderen geven volgens CNN de voorkeur aan de formele manier.

Zo mogelijk nog ingrijpender is dat Biden volgens CNN van het ministerie ook nog niet mag meeluisteren met inlichtingenbriefings die op het departement worden gegeven. De vrees is dat Biden daardoor straks niet van de hoed en de rand weet, als hij op 20 januari aan zijn eerste termijn als president begint.

Pompeo ontkende woensdag dat de regering-Trump het democratische proces moedwillig aan het verstoren is. “Wij werken gewoon mee aan een machtsoverdracht,” zei hij tegen journalisten. Met een stalen gezicht. “Een machtsoverdracht naar een tweede termijn van president Donald Trump.”

Woensdag werd ook officieel gehoor gegeven aan het Republikeinse verzoek om de stemmen in de zuidelijke staat Georgia opnieuw te tellen, en wel met de hand. Biden kreeg daar als eerste Democraat in 28 jaar de meeste stemmen, maar met een te klein verschil van 14.000 stemmen. Het is een voorzichtig succesje voor president Trump, die woensdag ook formeel de diep conservatieve maar kleine staat Alaska aan zich kreeg toegewezen.

Geen fraude

De Republikeinen moeten hopen dat het tellen in Georgia in de eerste ronde inderdaad grondig is misgegaan. De lokale gedeputeerde voor ­Binnenlandse Zaken Brad Raffensperger (een Republikein) zei woensdag namelijk tegen CNN dat ook in Georgia geen bewijs is gevonden voor de grootschalige fraude die Trump naar eigen zeggen de winst heeft gekost.

Justitiegedeputeerde Mark Brnovich uit Arizona, een partijgenoot van de president, moest bij Fox News erkennen dat ook in zijn staat alles erop wijst dat Biden zijn voorsprong niet meer weg gaat geven. Brnovich: “Dat mensen niet op Donald Trump stemmen, maakt het nog geen fraude.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden