PlusDuitsland

Winst in deelstaat is een welkome opsteker voor de CDU

De deelstaatverkiezingen in het Duitse Saksen-Anhalt zijn gisteren uitgelopen op een onverwacht grote overwinning van de christendemocraten. De CDU haalde ruim 37 procent van de stemmen, fors meer dan vijf jaar geleden én veel meer dan waar opiniepeilers op hadden ­gerekend.

Sam de Graaff
Lokale CDU-leider Reiner Haseloff en zijn vrouw Gabriele vieren de goede uitslag. Beeld Getty Images
Lokale CDU-leider Reiner Haseloff en zijn vrouw Gabriele vieren de goede uitslag.Beeld Getty Images

Voorafgaand aan de verkiezingen was een nek-aan-nekrace met de rechts-radicale AfD voorspeld, maar die partij kwam niet in de buurt van de CDU. Sterker, de AfD verloor ruim 3 procentpunt ten opzichte van vijf jaar geleden. Het verschil met de CDU is alleen maar gegroeid, al blijft de AfD de tweede partij van de deelstaat. De Groenen, landelijk in de race om de grootste te worden, speelden slechts een marginale rol.

Welkome opsteker

De uitslag in Saksen-Anhalt vormt een welkome opsteker voor de CDU. De christendemocraten, die de nationale verkiezingen in september voor het eerst in zestien jaar ingaan zonder ­Angela Merkel, hebben landelijk net een lijsttrekkersstrijd achter de rug. De gematigde, in de partij populaire Armin Laschet versloeg de conser­vatieve, mediagenieke Markus Söder.

Die machtsstrijd deed de partij geen goed in de peilingen. In sommige ­peilingen gingen de Groenen de machtige CDU zelfs al voorbij.

Het bracht de CDU in Saksen-­Anhalt, met twee miljoen inwoners gelegen in het voormalige Oost-Duitsland, in een lastige positie. Thema’s waarop de CDU landelijk moet wedijveren met de Groenen, de klimaatverandering voorop, spelen in het conservatieve Saksen-Anhalt een stuk minder. Daar wachtte juist een strijd op rechts, met de AfD.

Dat de CDU nu als winnaar uit de bus is gekomen, is voornamelijk te danken aan de populaire deelstaat­premier Reiner Haseloff. Hij voerde campagne met de slogan ‘de juiste man in een lastige tijd’. Kiezers zijn het daar volgens een peiling van zender ARD mee eens: 40 procent van de ondervraagden zei vanwege Haseloff op de CDU te hebben gestemd.

Kiesdrempel

Toch zal de landelijke partijleiding de overwinning ook zien als een goed signaal. Armin Laschet blijkt namelijk ook de conservatievere Duitsers aan te spreken. Of misschien beter: hij schrikt ze in ieder geval niet af.

De Groenen, de landelijke concurrent van de CDU, hadden vermoedelijk op meer gehoopt. De partij boekte een kleine winst van 0,7 procentpunt, maar is slechts de zesde partij. Bovendien bestaat de kans dat de Groenen in de deelstaatregering worden vervangen door de liberale FDP, dat de kiesdrempel nu wel heeft gehaald.

Ook twee andere linkse partijen boekten verlies. De populistische Die Linke, met wortels in de DDR, ver­loor ruim 5 procentpunt, de sociaaldemocratische SPD zakte 2 procentpunt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden