Nieuws

Wijngaarden rooien, zo pakt Frankrijk de dalende vraag aan

Frankrijk maakt te veel wijn. De consumptie in eigen land daalt en er zijn overschotten. Wijnboeren blijven overal met volle vaten zitten. Daarom worden nu maatregelen genomen.

Frank Renout
Druivenoogst in Mongueux, midden-Frankrijk. Beeld FRANCOIS NASCIMBENI/AFP
Druivenoogst in Mongueux, midden-Frankrijk.Beeld FRANCOIS NASCIMBENI/AFP

Franse wijngaarden zullen gerooid worden, zodat boeren andere gewassen kunnen laten groeien. Alleen al rond Bordeaux bestaan plannen om 15.000 hectare aan druivenstokken te vernietigen: dat is 13 procent van het totaal.

In heel Frankrijk wordt bovendien zo’n 2,5 miljoen hectoliter aan wijnoverschot gedistilleerd. Er zijn geen kopers voor, en door de alcohol eruit te halen – voor bijvoorbeeld parfum of handgel – valt er in ieder geval nog een beetje aan te verdienen.

Staat steunt destillatie

De minister van Landbouw, Marc Fesneau, heeft 160 miljoen uitgetrokken voor de distillatie. Dat geld komt deels van de Franse overheid en deels van de Europese Unie. De minister heeft ook toestemming gegeven voor het rooien van wijngaarden. Op welke schaal dat gaat gebeuren en in welke regio’s is nog onbekend.

Er zal een beroep worden gedaan op een Europees steunfonds om boeren te helpen die hun druiven de deur uit willen doen. Sommige wijnboeren eisen een vergoeding van 10.000 euro per hectare gerooide wijnstokken.

‘Niet genoeg’

De sector ontvangt de aankondigingen niet met gejuich. “Het is niet genoeg,” zegt boerenfederatie FNSEA. Volgens de organisatie is minimaal 200 miljoen nodig. “Met deze maatregelen zijn de problemen in de Bordeaux-regio niet opgelost,” aldus een lokale organisatie van wijnboeren. “Met dat bedrag kunnen we het misschien twee of drie maanden langer volhouden, maar niet meer dan dat.”

Uit een recent onderzoek in de Gironde, de regio rond Bordeaux, bleek dat ruim 1300 wijnboeren daar in de problemen verkeren. “En van hen wil meer dan een kwart helemaal stoppen met wijn,” aldus de regionale Kamer van Landbouw.

Enorme problemen

Volgens vriend en vijand zijn de problemen immens. Frankrijk blijft de belangrijkste afzetmarkt voor Franse wijnboeren: zo’n 60 procent van de verkoop is in eigen land. Maar de Fransen zijn in de loop der decennia flink minder gaan drinken. In 1975 werd er gemiddeld 100 liter per jaar per persoon gedronken, nu is dat nog maar 40 liter.

Vorig jaar daalde de verkoop van rode wijn in supermarkten met 15 procent. “In de komende tien jaar zal de consumptie van rode wijn met nog eens 60 procent dalen,” aldus de CIVB, de brancheorganisatie in Bordeaux. “De komende tien jaar staan 100.000 tot 150.000 banen in de wijnsector op de tocht,” aldus de landelijke wijnfederatie CNIV.

China

De wijnboeren zelf wijzen vaak naar externe oorzaken voor de problemen: minder export naar China door corona, de inflatie en Amerikaanse belastingen. Maar volgens critici schieten de wijnboeren ook zelf tekort en hebben ze de afgelopen jaren te weinig gemoderniseerd.

De dalende consumptie is al decennia bezig. De overstap naar biologische wijnen wordt in Frankrijk relatief langzaam gemaakt.

Op de concurrentie uit nieuwe wijnlanden als Argentinië en Zuid-Afrika is te weinig ingespeeld. “Op de langere termijn zal de Franse wijnsector zich echt moeten aanpassen aan de markt en ook aan de klimaatveranderingen,” aldus het ministerie van Landbouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden