PlusAchtergrond

Wie kiest Biden als perfecte aanvulling?

Joe Biden, wit, man en op leeftijd, zoekt een running mate die deze eigenschappen compenseert.P Beeld AP
Joe Biden, wit, man en op leeftijd, zoekt een running mate die deze eigenschappen compenseert.PBeeld AP

Joe Biden maakt deze week zijn running mate bekend. Het wordt in elk geval een vrouw, en na twee maanden van Black Lives Matter kan zij volgens sommigen maar beter iemand van kleur zijn.

Als je president van Amerika wilt worden, mag je niet te veel zwakte tonen: kiezers moeten er vooral van overtuigd raken dat je in alle mogelijke onverwachte situaties raad weet. Maar er is één moment tijdens een presidentscampagne waarop een kandidaat, al is het omfloerst, moet laten zien waar zijn of haar kwetsbaarheden liggen: bij de selectie van een running mate. De keuze voor een kandidaat-vicepresident is vaak een manier om de flanken af te dekken.

Neem Barack Obama, die in 2008 een jonge, zwarte kandidaat zonder jarenlange ervaring in Washington was. Joe Biden, politiek dier met een decennialange staat van dienst, was destijds een perfecte aanvulling.

Naar verwachting deze week zal Joe Biden op zijn beurt zijn keuze bekendmaken, en zijn status als partijdinosaurus is er in de afgelopen twaalf jaar niet minder op geworden. En dat terwijl veel Democratische kiezers de invloed van witte oude mannen in Washington juist graag wat zouden zien afnemen.

Om zulke kiezers te paaien heeft Biden al in een vroeg stadium beloofd dat zijn veep in elk geval een vrouw zal zijn.

Inmiddels lijkt de keuze nog iets verder ingeperkt. Want, zo klinkt het in sommige kringen in Washington, na twee maanden Black Lives Matterprotesten, die in brede lagen van de bevolking op steun kunnen rekenen, kun je het eigenlijk niet maken om de verkiezingen in te gaan als wit koppel.

Zwarte partner

Bovendien wil Biden zich nog weleens onhandig uitdrukken over ras en etniciteit; met een zwarte partner zijn relletjes daarover sneller in de kiem gesmoord.

Dus worden de lijstjes met kansrijke kandidaten vooral bevolkt door vrouwen van kleur. Maar niet uitsluitend, want de lijst van afwegingen is schier eindeloos.

Een kandidaat uit een cruciale swing state, waar het erom spant welke presidentskandidaat de meeste stemmen krijgt, kan je helpen om daar net de winst te behalen. Dat zijn bonus­punten voor iemand als gouverneur Gretchen Whitmer uit Michigan.

Een kandidaat van de linkerflank kan het gebrek aan enthousiasme voor middenkandidaat Biden in die kringen wellicht compenseren. Dat biedt een opening voor iemand als Elizabeth Warren, die eerder in de running was als presidentskandidaat voor de Democraten.

Een kandidaat met een achtergrond in justitie of politie kan Biden helpen om de campagne van president Trump onschadelijk te maken, die Biden momenteel afschildert als iemand die radicale antipolitieactivisten hun zin gaat geven en Amerika onveilig zal maken. Dat biedt kansen voor oud-openbaar aanklager Kamala Harris, nu senator, of oud-politiechef Val ­Demings, lid van het Huis van Afgevaardigden.

Oudste president

Er is dit jaar nog een andere zwakte om te compenseren, die Democraten niet graag hardop noemen. Als Biden verkozen wordt, zal hij op zijn 78ste worden ingezworen, als oudste president in de Amerikaanse geschiedenis.

Amerikanen houden dus meer dan ooit rekening met de mogelijkheid dat de vicepresident het roer moet overnemen. Dat is misschien minder goed nieuws voor Keisha Lance Bottoms, de burgemeester van Atlanta, die nu populair is. De vraag of zij genoeg bestuurservaring heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden