PlusAchtergrond

Wie is verantwoordelijk voor de ramp in Beiroet? ‘Douane wees al jaren op de gevaren’

Naar verluidt lag 2750 ton ammoniumnitraat al sinds 2013 opgeslagen in de haven. Dinsdag leidde het tot een enorme explosie.  Beeld NurPhoto via Getty Images
Naar verluidt lag 2750 ton ammoniumnitraat al sinds 2013 opgeslagen in de haven. Dinsdag leidde het tot een enorme explosie.Beeld NurPhoto via Getty Images

Terwijl naar overlevenden van de ramp in Beiroet wordt gezocht, is ook de zoektocht naar de schuldigen in volle gang. Vele Libanezen zien de explosie als het dieptepunt van jarenlang politiek wanbeleid.

Tom Kieft

Onaanvaardbaar, noemde de Libanese premier Hassan Diab het woensdag, dat blijkbaar al jaren een enorme lading ammoniumnitraat lag opgeslagen in loods 12 in de haven van Beiroet. 2750 ton explosief materiaal, op een steenworp afstand van het zakenhart van de hoofdstad; de verantwoordelijken kunnen de zwaarste straf verwachten, kondigde president Michel Aoun aan.

De regering hoopt spoedig de eerste resultaten van het onderzoek naar de oorzaak van de explosie te kunnen presenteren; woensdag zijn de havenfunctionarissen die sinds 2014 toezicht hielden op de opslag en beveiliging alvast onder huisarrest geplaatst.

Maar nog geen twee dagen na de ramp, waarbij zeker 135 mensen zijn overleden, 5000 gewond zijn geraakt en 300.000 inwoners van Beiroet hun huis verloren, dringen de aanwijzingen zich op dat juist de regering zelf nalatigheid te verwijten valt. Een half jaar geleden nog waarschuwde een haveninspecteur dat de lading ammoniumnitraat snel verwijderd zou moeten worden, omdat die anders wel eens ‘heel Beiroet zou kunnen wegvagen’.

Ook de Libanese douane zou de afgelopen jaren al herhaaldelijk erop aangedrongen hebben de explosieve lading te verwijderen, die daar sinds 2013 lag opgeslagen, nadat een Russisch schip motorpech had gekregen, waarna de reder niet thuis gaf. Sinds 2014 zou de douane liefst vijf keer per brief een verzoek hebben ingediend om de explosieve lading weg te halen.

Economische crisis

De huidige directeur van de haven, Badri Daher, bevestigde tegen tv-zender LBCI dat de douane meermaals heeft gewaarschuwd, maar dat reactie uitbleef. “We laten het aan de experts over om te bepalen waarom.”

Het is koren op de molen van Libanezen die zich al jaren beklagen over wanbeleid van de politieke elite. Het land gaat momenteel door de zwaarste economische crisis sinds de burgeroorlog die tussen 1985 en 1990 woedde. Er is ongekende werkloosheid, een tekort aan schoon drinkwater en vrijwel dagelijks valt in delen van het land de stroom uit.

De praktijken in de nu verwoeste haven waren ook al lange tijd een doorn in het oog van de Libanezen. De door de overheid geëxploiteerde haven staat te boek als een van de meest corrupte en lucratieve instituties in Libanon, waar verschillende facties, waaronder ook de sjiitische Hezbollah, van profiteren. Vanwege deze louche praktijken kreeg de haven de bijnaam ‘Grot van Ali Baba en de veertig rovers’.

“Ik heb altijd geweten dat we worden geleid door incompetente mensen, een incompetente regering,” was het commentaar van Chadia Elmeouchi Noun, een inwoner van Beiroet die momenteel in het ziekenhuis ligt, tegen de BBC. “Maar ik zeg je iets: wat ze nu hebben gedaan is absoluut crimineel.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden