PlusProfiel

Wie is de vrouw achter de zegetocht van Biden in de staat Georgia?

De kiesmannen uit Georgia waren al 28 jaar niet meer naar een Democratische presidentskandidaat gegaan. Stacey Abrams bracht daar dit jaar verandering in. Wie is deze Democratische belofte?

David van Unen
null Beeld Tami Chappell/EPA
Beeld Tami Chappell/EPA

Toen zaterdag duidelijk werd dat Donald Trump het presidentschap kwijt ging raken, nam Stacey Abrams (46) naar eigen zeggen ongeveer 17 minuten om daarvan te genieten. “We hebben nog twee Senaatsraces te winnen!” zei ze maandag tegen talkshowhost Stephen Colbert. Dat klopt. De Republikeinse senatoren David Perdue en Kelly Loeffler zagen hun Democratische uitdagers zo dichtbij komen dat op 5 januari een beslissende ronde wordt gehouden. Als die in Democratisch voordeel uitvalt, gaat Joe Biden een tamelijk zorgeloze eerste termijn tegemoet. Die heeft hij dan, meer dan aan wie dan ook, te danken aan Stacey Abrams.

Abrams heeft iets recht te zetten. Twee jaar geleden zat ze in hetzelfde schuitje als Donald Trump zich dit jaar bevindt – of althans vindt dat hij zich bevindt. Als eerste zwarte vrouw die ooit probeerde gouverneur te worden in Georgia, verloor ze met een marge van 55.000 stemmen de strijd. Dezelfde avond nog publiceerde persbureau AP een onderzoek waaruit bleek dat de Republikeinse tegenkandidaat Brian Kemp als gedeputeerde van Georgia in de zes jaar ervoor meer dan een miljoen kiezersregistraties had geannuleerd. Vlak voor de verkiezingen bevroor hij er nog eens zo’n 53.000, van voornamelijk zwarte Amerikanen. ‘Omdat ze al meer dan drie jaar niet hadden gestemd’, was Kemps verweer.

Net als Trump, heeft Abrams haar verlies nooit erkend. Ze is er alleen wel anders mee omgegaan. In 2018 zei ze tegen Vogue: ‘Ik heb ongeveer tien dagen gemediteerd en ben toen teruggegaan naar de tekentafel.’ Haar organisatie Fair Fight kreeg dit jaar meer dan 800.000 – voornamelijk zwarte en latino – Georgians zo ver zich te registreren en bij de verkiezingen van vorige week dinsdag voor het eerst te stemmen. Aan de Amerikaanse publieke omroep NPR vertelde ze dat 45 procent van die mensen jonger dan 30 was en de helft bestond uit mensen van kleur. Abrams: ‘We hebben hen simpelweg duidelijk kunnen maken dat hun stem gehoord moest worden. Toen zijn ze komen opdagen.’

Tegen kiezersonderdrukking

Kiesrecht is Stacey Abrams, geboren in een bescheiden stadje in Wisconsin, met de paplepel ingegoten. Haar ouders waren predikant in de methodistenkerk en betrokken bij de burgerrechtenbeweging. Vader Abrams werd gearresteerd omdat hij zwarte gemeenschappen hielp zich te registreren als kiezer. Vorig jaar zei ze tegen de Britse krant The Guardian: “Mijn ouders zorgden ervoor dat we thuis altijd het nieuws keken en daar vragen bij stelden. Ik moest begrijpen dat iedere vorm van invloed begint bij je stem.” Als student werkte ze in 1992 als vrijwilliger voor de presidentscampagne van Bill Clinton. Inderdaad, de laatste Democraat die Georgia won. Na een periode als belastingadvocaat in Atlanta, werd Abrams in 2010 leider van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden van Georgia. In die hoedanigheid moest ze in 2013 zien hoe het Hooggerechtshof de Kieswet uit 1965 schrapte, terwijl die juist bedoeld was om minderheden het stemmen zo eenvoudig mogelijk te maken.

Op haar 39ste richtte Abrams daarom The New Georgia Project op, een organisatie die zich keert tegen kiezersonderdrukking en vóór het registeren van zo veel mogelijk mensen van kleur. Het was in 2013 hun missie om binnen tien jaar één miljoen kiezers te registreren in Georgia. Het werden er veel meer. Tussen de vorige presidentsverkiezingen en deze waren het er volgens het bestuur van Georgia meer dan 7,5 miljoen.

Post in ministersploeg

Nsé Ufot, nu de baas van The New Georgia Project, vertelde vorige week tegen ABC News dat Abrams als geen ander door had hoe de bevolkingssamenstelling van Georgia aan het veranderen was. De laatste tien jaar verhuisden bijna twee miljoen mensen van elders in de Verenigde Staten naar Georgia, meer dan 80 procent Amerikanen van kleur. Ufot: “Dat bood ons mogelijkheden die we al heel lang niet meer hebben gehad in Georgia.”

Jen Jordan, die nu namens de Democratische partij in de lokale senaat zit, zegt tegen The New York Times: ‘De data daarover waren er al. Het probleem was alleen dat niemand ze serieus nam. Stacey wel.’

Stacey Abrams wordt in Washington kansrijk genoemd voor een post in de nog te vormen ministersploeg van Joe Biden. Ze laat zich de loftuitingen welgevallen. Door Stephen Colbert gevraagd naar haar inspanningen sinds de verloren gouverneursrace van twee jaar geleden: “Ik had wat tijd over.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden