WHO waarschuwt: ‘Pandemie pas voorbij als corona in elk land onder controle is’

Het einde van de wereldwijde coronapandemie is nog niet in zicht. Daarvoor waarschuwt WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de gezondheidsorganisatie.

ANP
Directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus (links) met Alain Berset, minister van Binnenlandse Zaken van Zwitserland. Beeld AFP
Directeur-generaal van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus (links) met Alain Berset, minister van Binnenlandse Zaken van Zwitserland.Beeld AFP

“We moeten heel duidelijk zijn: de Covid-19-pandemie is niet voorbij, en zal niet voorbij zijn totdat de overdracht (van het virus) in elk land onder controle is.”

Het aantal nieuwe coronagevallen in Europa is in de afgelopen maand met 60 procent gedaald. Daar is de WHO ‘verheugd over’, zegt Ghebreyesus in zijn toespraak. “Maar wereldwijd blijven we in een kwetsbare situatie,” voegt hij daar snel aan toe. “Geen enkel land mag aannemen dat het uit het brand is, ongeacht de vaccinatiegraad.”

In meerdere Europese landen zijn nog brandhaarden van het coronavirus, die snel kunnen oplaaien en nieuwe golven kunnen veroorzaken. De WHO vreest dat de komende maanden meer vervoer, meer fysieke contacten en meer bijeenkomsten tot meer besmettingen kunnen leiden. Alles valt of staat met het tempo van het vaccinatieproces, stelt Ghebreyesus.

De directeur-generaal roept overheden daarom op om coronavaccins te doneren aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. Door dit te doen hoopt de WHO dat 30 procent van de totale wereldbevolking aan het einde van 2021 gevaccineerd kan zijn.

Schandalige ongelijkheid

Tedros zegt dat de coronapandemie voortduurt door een ‘schandalige ongelijkheid’ in de verspreiding van vaccins. Eerder riep hij rijke landen al op om armere landen van vaccins te voorzien, voordat overheden overgaan op het inenten van kinderen.

De WHO hoopt dat 10 procent van de wereldbevolking in september ingeënt kan zijn, mits overheden meewerken aan de herverdeling van vaccins. Tedros heeft aan vaccinproducenten gevraagd om de helft van hun productie dit jaar aan Covax te doneren, om het vaccinatiedoel te halen.

Overigens onthulde Tedros dat zeker 115.000 zorgverleners wereldwijd zijn overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. “Al bijna achttien maanden springen ​​gezondheids- en zorgverleners over de hele wereld in de bres tussen leven en dood,” vertelde de directeur-generaal. “Zorgverleners doen heroïsche dingen, maar het zijn geen superhelden. Velen voelen zich gefrustreerd, hulpeloos en onbeschermd, met een gebrek aan toegang tot persoonlijke beschermingsmiddelen en vaccins, en de instrumenten om levens te redden.”

Kritiek

De wereld is de zorg veel verschuldigd, vindt Tedros. “En toch missen zorgverleners wereldwijd vaak de bescherming, de uitrusting, de opleiding, het fatsoenlijke loon, de veilige werkomstandigheden en het respect dat ze verdienen. Als we enige hoop hebben op een gezondere, veiligere en eerlijkere toekomst, moet elke lidstaat dringend zijn gezondheids- en zorgpersoneel beschermen en in hen investeren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden