Nieuws

WHO roept apenpokken uit tot internationaal gevaar volksgezondheid

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft de apenpokken uitgeroepen tot ‘een internationaal gevaar voor de volksgezondheid’. Die status is het hoogste waarschuwingsniveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

ANP/Het Parool
Een vaccin tegen apenpokken. Beeld REUTERS
Een vaccin tegen apenpokken.Beeld REUTERS

De recente uitbraak van het apenpokkenvirus buiten de streken waar het normaal in Afrika voorkomt is volgens de WHO nu een internationaal risico.

De WHO-chef volgt normaal gesproken het advies van een daartoe ingestelde commissie over de status van een aandoening. Dit keer konden leden van de commissie het volgens Tedros niet eens worden. Daarom heeft hij zelf het voortouw genomen en de apenpokken internationaal gevaarlijk genoemd. Het gaat vooral om Europa, waar het risico op besmetting volgens hem groter is dan elders.

Apenpokken wereldwijd

Wereldwijd zijn volgens de WHO bij de huidige uitbraak 14.000 besmettingen vastgesteld in 71 verschillende landen. In totaal worden er vijf sterfgevallen aan de uitbraak toegeschreven. Van de ruim zevenhonderd besmettingen met het apenpokkenvirus in Nederland is ongeveer 60 procent vastgesteld in Amsterdam. Dat geldt ook voor het enige besmette kind. Maandag begon de GGD in Amsterdam met de eerste vaccinaties tegen het virus.

Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus treft momenteel vooral mannen die seks hebben met mannen, maar het is geen geslachtsziekte. Het virus verspreidt zich via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Hoogste waarschuwingsniveau

Twee andere ziektes staan momenteel op het hoogste waarschuwingsniveau van de WHO. Dat zijn Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, en polio. Eerder werden ook de Mexicaanse griep (2009), ebola (2014 en 2019) en het zikavirus (2016) uitgeroepen tot internationaal gevaar voor de volksgezondheid.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden