WHO-missie lijkt uit te draaien op publicitaire overwinning voor China

De voorlopige resultaten van de WHO-missie in Wuhan hebben meer vragen opgeleverd dan antwoorden. Het onderzoek lijkt uit te draaien op een bescheiden publicitaire overwinning voor China.

Sam de Graaff
De Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakte ook deel uit van het onderzoeksteam van de WHO. Beeld AP
De Nederlandse viroloog Marion Koopmans maakte ook deel uit van het onderzoeksteam van de WHO.Beeld AP

Na twaalf dagen in China presenteerde een internationaal team van veertien wetenschappers dinsdagmiddag de resultaten van hun onderzoek. De stelligste conclusie: het lijkt onwaarschijnlijk dat het coronavirus is ontsnapt uit een Chinees lab.

Die uitspraak betekent goed nieuws voor de Chinese autoriteiten. Sinds het begin van de pandemie doen geruchten de ronde dat het virus afkomstig zou zijn uit een laboratorium in de buurt van Wuhan. Onder meer de voormalige Amerikaanse president Donald Trump was aanjager van dat gerucht. De Deense leider van de WHO-missie, Peter Ben Embarek, noemt het nu ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat het virus uit een dergelijk modern onderzoekscentrum komt.

Ook andere, voorzichtige, uitspraken, lijken gunstig uit te pakken voor China. Zo sluiten de wetenschappers niet uit dat het virus naar Wuhan is meegelift op bevroren voedsel – een theorie die de optie openhoudt dat het virus niet uit China afkomstig is.

Daarnaast concludeert het team dat het virus mogelijk niet afkomstig is van de beruchte dierenmarkt in Wuhan. Ja, daar ging het virus al vroeg rond, maar een besmettingsbron is niet gevonden. Dat het virus oorspronkelijk afkomstig is van vleermuizen staat zo goed als vast, maar via welk dier het virus bij de mens terecht is gekomen, blijft gissen.

Politiek gevoelig

De voorzichtige conclusies van het onderzoeksteam – met onder anderen de Nederlandse Marion Koopmans – komen niet als een verrassing. De WHO-missie geldt als politiek gevoelig. De Chinese autoriteiten zaaien twijfel over de herkomst van het virus, in de hoop de aandacht af te leiden van eventuele fouten die aan het begin van de uitbraak zijn gemaakt.

Het onderzoeksteam is vanaf het begin van de missie tegengewerkt, al ontkent Peking dat. Het begon al met de visa, die aanvankelijk werden geweigerd. Eenmaal in China was de bewegingsvrijheid van het team beperkt. Overigens benadrukt de WHO dat deze missie slechts het begin is van een onderzoek dat jaren kan duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden