WHO kritisch: Nederland, vaar niet blind op groepsimmuniteit

Nederland moet er niet blind van uitgaan dat groepsimmuniteit ontstaat voor het Covid-19 virus. Daarvoor waarschuwt wereldgezondheidsorganisatie WHO. Ook stelt de organisatie dat ons land en andere Europese landen intensief moeten blijven testen op Covid-19.

Sander van Mersbergen en Niels Klaassen
Een verpleegster voert een test uit in Washington. Beeld AP
Een verpleegster voert een test uit in Washington.Beeld AP

“Testen is hét cruciale middel om het virus onder controle te houden,’’ zei Hans Kluge, Europees directeur van de WHO dinsdag op een persconferentie. Zijn baas, Tedros Adhanom Ghebreyesus zei eerder al dat hij een simpele boodschap aan alle landen heeft. “Test, test, test.’’

In Nederland gaat het juist de andere kant uit, lijkt het. Patiënten die thuis uit kunnen zieken worden niet meer getest, en ook familie van de besmette patiënten wordt al een tijdje niet meer standaard gecontroleerd. Hetzelfde geldt voor het personeel van een aantal ziekenhuizen.

Strategie

Dat is niet de juiste strategie, stelt Kluge. In het pakket van maatregelen om het virus te bestrijden staat testen en het opsporen en isoleren van (mogelijk) besmette mensen nog steeds bovenaan. Daarna komen het vergroten van de capaciteit in de gezondheidszorg, om de verwachte stroom patiënten te kunnen opvangen, en het bevorderen van social distancing onder de bevolking.

Ziekenhuizen in Nederland gaven eerder al aan dat de testcapaciteit in Nederland beperkt is. De WHO erkent dat sommige Europese landen daar mee kampen, en belooft alles in het werk te stellen om te zorgen dat die tekorten worden weggenomen.

Onverstandig

Het Nederlandse beleid om langzaam groepsimmuniteit op te bouwen, door het coronavirus zich als het ware langzaam te laten verspreiden, is volgens de WHO, de gezondheidspoot van de Verenigde Naties, onverstandig. Er is volgens experts van de organisatie nog geen bewijs dat die groepsimmuniteit bij dit virus ontstaat. “Daarom is het wat ons betreft niet het goede moment om daar nu op in te zetten. We moeten daar eerst meer over weten. Het is een nieuw virus, het bevindt zich pas twaalf weken in het menselijk ras. Nu moeten we ons focussen op die hele basale voorzorgsmaatregelen.’’

Richard Pebody, die als teamleider bij WHO Europa verantwoordelijk is voor het indammen van besmettingsgevaar, zegt dat er een set aan maatregelen nodig is. Dus én besmettingen zoeken en isoleren, én contactonderzoek, én de capaciteit in ziekenhuizen verhogen, én social distancing. Mensen praten nu over groepsimmuniteit, maar we moeten het virus onderdrukken, dat heeft nu prioriteit. Flatten the curve!”

Het RIVM vertrouwt er dus wel op dat er uiteindelijk groepsimmuniteit zal optreden. Aura Timen, het hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, bestrijdt in een reactie ook dat Nederland niet genoeg zou testen: “We passen het WHO-beleid toe, in Nederlandse context. Er wordt veel getest: de afgelopen dagen zo’n duizend per dag, bij tal van laboratoria in het land. We testen bij ziekenhuisopnames. We hebben ook nog meetstations door het hele land, daar zijn we zeven weken geleden al mee begonnen. En we gaan met de infectieradar de bevolking peilen. Ik denk dat de WHO vooral landen aanspreekt waar nog geen duidelijk beeld is van het virus.’’ Daarbij, stelt Timen, betekent veel meer testen niet dat het virus minder ‘gevaarlijk wordt’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden