WHO: ebola-uitbraak is internationale crisis

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept de noodtoestand uit wegens de ebola-epidemie in Congo. Het zeer dodelijke virus stak deze week de kop op in Goma, een stad met 2 miljoen inwoners.

Tom Kieft
Een kind in Congo krijgt een vaccin tegen ebola. 
 Beeld REUTERS
Een kind in Congo krijgt een vaccin tegen ebola.Beeld REUTERS

“Het is tijd dat de wereld zich bewust wordt van de uitbraak, en dat we onze inzet verdubbelen,” aldus de directeur-generaal van de WHO woensdag na een bijeenkomst over de uitbraak. De WHO kondigt de noodtoestand alleen in uitzonderlijke gevallen af, als een ziekte meerdere landen in gevaar brengt en een gecoördineerde internationale actie noodzakelijk is.

Begin deze week werden twee besmettingsgevallen bevestigd in Goma. De stad bij de grens met Rwanda is een internationale toegangspoort. Slachtoffers zijn een vishandelaar die terugkwam uit Oeganda, waar de ziekte ook is geconstateerd, en een priester. Hij zou in Butembo, een ebolabrandhaard, in zeven kerken hebben gepreekt. Beiden zijn overleden.

Isoleren

Gepoogd wordt mensen met wie de twee geïnfecteerden contact hadden te vinden en te isoleren. Het is niet uit te sluiten dat al meer mensen in Goma zijn geïnfecteerd. Volgens WHO-baas Tedros Adhanom is de kans op verspreiding buiten de regio echter klein.

Het ebolavirus wordt verspreid via lichaamsvloeistoffen, zoals uitwerpselen, bloed of sperma. Het kan ook door aanraking worden over­gebracht. Geïnfecteerden sterven in 90 procent van de gevallen.

Gezondheidsorganisaties zoals Artsen zonder Grenzen waarschuwen al maanden voor het risico van verspreiding naar Goma. Besmettingen werden reeds langer dicht bij de een na grootste stad van het land geconstateerd. De epidemie woedt sinds augustus vorig jaar en heeft inmiddels zo’n 1700 levens geëist.

De WHO is terughoudend met het afkondigen van de noodtoestand, omdat zo’n verklaring ertoe kan leiden dat de internationale handel met de betrokken landen uit voorzorg wordt stopgezet. Het is pas de vijfde keer in haar bestaan dat de organisatie de noodtoestand heeft afgekondigd. De WHO-leiding zei tegen persbureau AP dat het ‘niet mag worden gebruikt om mensen die onze hulp het hardst nodig hebben te stigmatiseren of te straffen’.

De WHO kreeg hevige kritiek voor haar terughoudende opstelling ten tijde van de uitbraak van ebola in West-Afrika vanaf 2013. Na lang aarzelen kondigde de organisatie in 2016 de noodtoestand af. Tijdens die epidemie kwamen 11.000 mensen om het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden