WHO: Afrika eindelijk vrij van het poliovirus

Het West-Afrikaanse Nigeria is nu ook vrij van het poliovirus. Dit is de conclusie van de WHO, die daarmee het hele continent van Afrika vrij van polio kan noemen.

Het Parool
Een poliopatiënt in Sierra Leone, 2007. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een poliopatiënt in Sierra Leone, 2007.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De chef van de organisatie, de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus, noemt dit dinsdag een van de grootste successen voor de volksgezondheid ooit en zegt dat zijn ‘Afrikaanse broeders en zusters’ dit hebben te danken ‘aan wetenschap en aan solidariteit’.

Polio (kinderverlamming) is een zeer besmettelijke ziekte waar geen geneesmiddel voor bestaat. Er is wel een vaccin dat een leven lang tegen de aandoening beschermt. Polio kan vooral bij jonge kinderen leiden tot verlammingsverschijnselen die blijvend kunnen zijn. Het kan zelfs tot de dood leiden als de verlamming de ademhaling belemmert.

Nigeria is het laatste land in Afrika waar polio door talrijke inentingscampagnes uiteindelijk is uitgebannen. Een kwart eeuw geleden raakten jaarlijks tienduizenden kinderen in Afrika verlamd door de aandoening. Minder dan tien jaar terug was ongeveer de helft van alle gevallen van polio in heel de wereld in Nigeria. In Nederland was de laatste uitbraak van polio in de jaren 1992-1993 onder patiënten die het vaccin niet hadden gehad. Deze ziekte komt momenteel alleen nog voor in delen van Afghanistan en Pakistan, berichtte de BBC.

De vele campagnes in Nigeria om polio uit te bannen hebben ook levens geëist. In afgelegen gebieden zijn gezondheidswerkers die de ziekte bestreden, vermoord door bendes of sektarische extremisten zoals de beweging Boko Haram in het noordoosten van Nigeria.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden