Plus

Westen van het land weer veiliger: al 870.000 Oekraïners teruggekeerd sinds begin invasie

Meer dan 870.000 mensen die Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie hebben verlaten, zijn teruggekeerd. Er arriveren volgens de Oekraïense grensdienst nu dagelijks 25.000 tot 30.000 Oekraïners.

ANP
Het Russische leger heeft zich teruggetrokken uit Boezova, ten westen van Kiev. Beeld AFP
Het Russische leger heeft zich teruggetrokken uit Boezova, ten westen van Kiev.Beeld AFP

Aan het begin van de oorlog kwamen bijna alleen mannen terug om mee te vechten tegen Russische troepen. Nu komen steeds meer vrouwen en kinderen terug. Dat komt volgens een woordvoerder omdat zij zien dat het veiliger is geworden in het westen van Oekraïne. Rusland focust zich in Oekraïne nu op de oostelijke regio’s.

Daar ontkennen pro-Russische separatisten beschuldigingen van Oekraïense militanten en media dat ze een gifgasaanval hebben uitgevoerd in Marioepol, meldt een woordvoerder van de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk aan het Russische staatspersbureau Interfax.

‘Chemische wapens’

De Oekraïense autoriteiten hebben de gisteren door het Azovbataljon gemelde aanval met chemische wapens niet bevestigd, maar laten weten de melding te onderzoeken. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie is mogelijk fosformunitie gebruikt, maar kunnen definitieve conclusies pas later komen.

In Nederland beginnen heeft de Douane nog eens zes jachten onder verscherpt toezicht gesteld wegens de sancties tegen Rusland en Belarus. Vorige week werd al bekend dat veertien luxeschepen Nederland niet uit mogen wegens het verbod op de export van luxegoederen naar die twee landen. Daarnaast worden enkele jachten in verband gebracht met personen of instellingen die op de sanctielijst van de Europese Unie staan.

Postzegel met middelvinger

Van de twintig jachten zijn er veertien in aanbouw. Daarnaast zijn er vier schepen in Nederland wegens onderhoud en zijn er twee in opslag. De schepen liggen bij negen werven en handelaren die zich bezighouden met luxejachten, meldt de Belastingdienst.

Het verzet tegen de oorlog wordt niet alleen met sancties en wapens uitgevochten: het Oekraïense postbedrijf heeft een postzegel uitgebracht met een duidelijke boodschap aan de Russen. Op de zegel is een Oekraïense soldaat te zien die zijn middelvinger opsteekt naar een oorlogsschip. Een tegelijkertijd verschenen stempel toont de omtrek van het door de Russen veroverde Slangeneiland in de Zwarte Zee, met de eerste woorden van de zin “Russisch oorlogsschip, rot op.” – een verwijzing naar de eerste dagen van de oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden