Wereldwijd extreme bosbranden, Cyprus vraagt EU om hulp

Een enorme vlammenzee veroorzaakt zaterdag grote onrust op het eiland Cyprus. Diverse dorpen rondom de stad Limasol zijn als gevolg van de brand en de daarbij behorende rookontwikkeling ontruimd. Ook elders in de wereld, vooral in Canada, woeden extreme bosbranden.

Enorme brand op Cyprus Beeld In-Cyprus
Enorme brand op CyprusBeeld In-Cyprus

De regering van Cyprus vraagt Israël en de Europese Unie om hulp, omdat de brandweer het vuur niet onder controle weet te krijgen. Enorme stukken bos zijn in vlammen opgegaan.

De brand brak rond 13.00 uur Nederlandse tijd uit in de buurt van het dorpje Arakapas. Er is sprake van een ‘buitengewoon moeilijke situatie’, zegt Costas Kadis, minister van Landbouw, tegen landelijke media. “De omstandigheden die we meemaken zijn ongekend.” Zonder hulp van buitenaf is het blussen van de enorme brand een onmogelijke opgave, klinkt het bezorgd.

Urenlange operatie

Het vuur grijpt momenteel razendsnel om zich heen, grotendeels door de harde wind. Hierdoor zijn meerdere huizen in het dorpje Arakapas in vlammen opgegaan. In totaal zijn zo’n tien dorpjes getroffen door de vuurzee, waaronder Melini, Ora, Odou, Sykopetra en Eptagonia. De rook was volgens Cyprus Mail tot in Ayia Napa te zien, een kustplaats op de andere kant van het eiland.

Het bestrijden van het vuur is al urenlang aan de gang. Tien blusvliegtuigen zijn ingezet ter ondersteuning van de brandweer. De operatie wordt naar verwachting over een aantal uur stopgezet, omdat de vliegtuigen in het donker geen missies kunnen en mogen uitvoeren. Griekenland heeft ondertussen laten weten twee blusvliegtuigen te sturen.

Volgens Vasos Vasiliou, een bekend gezicht binnen het dorpje Arakapas, zijn de gebeurtenissen op het eiland ‘chaotisch’. Sommige bewoners weigerden volgens hem het dorp te verlaten, ondanks aandringen van de overheid. Ze riskeerden hun levens om hun huizen te redden, zei hij. “Ze vertelden ons om te vertrekken, maar ik heb geen andere plaats,” stelt een andere inwoner nog tegen Cyprus Mail. “Het is mijn thuis, waar moet ik anders heen?”

Extreme bosbranden in Canada

Droog weer en hoge temperaturen zorgen op diverse plekken in de wereld voor extreme bosbranden. In Canada stond vandaag het leger stand-by om steden en dorpen te helpen evacueren en voor de bestrijding van meer dan 170 bosbranden, die aangewakkerd zijn door een recordbrekende hittegolf. De Canadese regering waarschuwde dat het land voor een lange en uitdagende zomer staat.

Een grote bosbrand ten zuidwesten van het Deltamaar in British Columbia, Canada op vrijdag 2 juli. Beeld AFP
Een grote bosbrand ten zuidwesten van het Deltamaar in British Columbia, Canada op vrijdag 2 juli.Beeld AFP

Minstens 177 branden woedden in de westelijke provincie British Columbia, waarvan 76 in de afgelopen twee dagen, zeiden functionarissen. Het merendeel werd veroorzaakt door blikseminslagen tijdens intense onweersbuien, die weer het gevolg waren van de verzengende hitte van de afgelopen week.

Klimaatverandering

Verder naar het zuiden hebben ook de Amerikaanse staten Washington en Oregon te maken gehad met recordtemperaturen. Drie bosbranden in het door droogte geteisterde noorden van Californië hebben bijna 16.200 hectaren grond verschroeid. Rond het Shasta-meer, een toeristische trekpleister, zijn evacuatie-orders van kracht. Ongeveer veertig gebouwen zijn er door de branden vernietigd.

De directe aanleiding voor de hitte is een aanhoudend hogedrukgebied dat warme lucht vasthoudt langs de westkust van Noord-Amerika. Volgens het Oostenrijkse Centrale Instituut voor Meteorologie en Geodynamica is klimaatverandering echter de onderliggende oorzaak van de recordtemperaturen. Wereldwijd was het decennium tot 2019 het warmste dat ooit werd geregistreerd, zo becijferde climate.gov, en de vijf heetste jaren ooit hebben zich allemaal na 2012 voorgedaan.

In Noorwegen waren zaterdag bosbranden ten zuiden van Lillehammer niet te controleren door de brandweer. In Frankrijk bedreigden bosbranden het dichtbevolkte Massif de la Clape, nabij Narbonne. Ook in het oosten van Oostenrijk en op het Griekse eiland Kefalonia woedden zaterdag grote bos- en natuurbranden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden