Wereldleiders pleiten voor internationaal pandemieverdrag

In een open brief die vandaag in tientallen kranten wordt gepubliceerd, pleiten 25 wereldleiders voor de totstandkoming van een internationaal pandemieverdrag. Ook demissionair premier Mark Rutte heeft het initiatief van EU-president Charles Michel en WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus ondertekend.

ANP/Het Parool
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, spreekt tijdens een online gezamenlijke persconferentie met directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus op het hoofdkantoor van de Europese Raad in Brussel, België. Beeld REUTERS
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, spreekt tijdens een online gezamenlijke persconferentie met directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus op het hoofdkantoor van de Europese Raad in Brussel, België.Beeld REUTERS

Het verdrag moet leiden tot verbetering van de pandemieparaatheid en -respons en zou verankerd worden in de Akte van Oprichting van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De internationale samenwerking op het gebied van waarschuwingssystemen, gegevensuitwisseling en onderzoek moet via het verdrag versterkt worden. Ook de lokale, regionale en wereldwijde productie en verspreiding van vaccins, geneesmiddelen, diagnosemiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen moet verbeterd worden.

“Er zullen zich andere pandemieën en andere ernstige gezondheidscrises voordoen. Geen enkele regering of multilaterale instantie kan deze dreiging alleen aan”, zo onderschrijven ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson.

Volgens EU-president Michel, die het idee in november opperde en daarover vervolgens met WHO-topman Tedros in gesprek ging, groeit de internationale steun voor het initiatief. Ook de presidenten van onder meer Indonesië, Zuid-Afrika en Zuid-Korea zetten hun handtekening onder het stuk.

“Onze zwakke punten en onze verdeeldheid hebben Covid-19 vrij spel gegeven. Daarom moeten wij deze gelegenheid aangrijpen en ons verenigen”, aldus de leiders. “De Covid-19-pandemie heeft er ons op een krachtige en pijnlijke manier aan herinnerd dat niemand veilig is totdat iedereen veilig is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden