Nieuws

Wereldleiders geschokt door ‘roekeloze daad’: ‘Poetin kiest pad van bloedvergieten en vernietiging’

Wereldleiders halen hard uit naar Rusland vanwege de inval in Oekraïne. De Verenigde Staten spreken van een ‘onrechtvaardige aanval’ en Duitsland noemt het een ‘roekeloze daad’ van de Russische president Poetin. Frankrijk roept Rusland op de militaire operaties ‘onmiddellijk te beëindigen’.

Het Parool
Wereldleiders veroordelen Russische aanval: Joe Biden (VS), Olaf Scholz (Duitsland) en Emmanuel Macron (Frankrijk) Beeld AFP
Wereldleiders veroordelen Russische aanval: Joe Biden (VS), Olaf Scholz (Duitsland) en Emmanuel Macron (Frankrijk)Beeld AFP

De Verenigde Staten en Europese Unie kondigen ‘zware sancties’ aan tegen Rusland. De Amerikaanse president Joe Biden veroordeelt de ‘onrechtvaardige aanval’ door het Russische leger. ‘De Verenigde Staten en onze bondgenoten en partners zullen Rusland zware sancties opleggen,’ aldus een verklaring van het Witte Huis. ‘We zullen steun blijven verlenen aan Oekraïne en het Oekraïense volk.’

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemt de aanval een ‘flagrante schending van het internationaal recht’. ‘Er is geen rechtvaardiging voor. Duitsland veroordeelt deze roekeloze daad van president Poetin in de sterkst mogelijke bewoordingen. Dit is een verschrikkelijke dag voor Oekraïne en een donkere dag voor Europa.’

De Franse president Emmanuel Macron ‘veroordeelt met klem’ het besluit van Rusland om oorlog te voeren tegen Oekraïne. ‘Rusland moet zijn militaire operaties onmiddellijk beëindigen,’ aldus de president op Twitter.

Solidair

Macron heeft de afgelopen weken vaak gesproken met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in een poging de spanningen te verminderen. Hij zegt met bondgenoten te werken aan pogingen de oorlog te stoppen. ‘Frankrijk is solidair met Oekraïne. We staan achter de Oekraïners en werken samen met onze partners en bondgenoten om de oorlog te beëindigen,’ aldus Macron.

De Britse premier Boris Johnson zegt op Twitter ‘diep geschokt’ te zijn door de ‘gruwelijke gebeurtenissen’. Hij heeft met de Oekraïense president Zelenski gesproken. ‘President Poetin heeft een pad van bloedvergieten en vernietiging gekozen door deze niet-uitgelokte aanval op Oekraïne te lanceren,’ laat Johnson weten. ‘Het Verenigd Koninkrijk en onze bondgenoten zullen resoluut reageren.’

Ernstige gevolgen

Er moeten snel nieuwe strafmaatregelen worden genomen tegen Rusland, vinden kabinet en Tweede Kamer. De meest betrokken ministers komen donderdagochtend voor spoedoverleg bijeen op het ministerie van Algemene Zaken.

“Nederland veroordeelt de Russische aanval op Oekraïne ten scherpste,” liet premier Mark Rutte in een eerste reactie weten. Hij zegt in nauw contact te staan met de bondgenoten van de Navo en de Europese Unie.

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) spreekt van een ‘oorlogsdaad waarvoor Rusland een zware prijs zal betalen’. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) noemt het ‘een illegale daad van agressie met ernstige gevolgen’.

De regeringspartijen pleiten voor nieuwe stappen tegen Rusland. VVD-fractieleider Sophie Hermans vindt dat er ‘stevige sancties’ moeten komen. De Europese Unie nam deze week al een sanctiepakket aan tegen Moskou nadat het twee afvallige regio’s in Oekraïne had erkend als onafhankelijke republieken.

In naam van de mensheid

António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft een indringende oproep gedaan aan Rusland. “President Poetin, haal in naam van de mensheid uw troepen terug naar Rusland,” zei Guterres. “In naam van de mensheid, sta niet toe dat in Europa de ergste oorlog sinds het begin van de eeuw begint.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden