PlusAchtergrond

Welvaart sijpelt weg uit New York: hoe herstelt de stad van de pandemie?

Huizenprijzen in de omgeving van New York stijgen fors nu welvarende stedelingen snakken naar ruimte. Met de kinderen thuis werken in een klein appartement is een te hoge prijs voor het genot van de wereldstad.

Matthew Haag
Bezichtiging in New Jersey voor een gewild type woning. Beeld The New York Times Syndication
Bezichtiging in New Jersey voor een gewild type woning.Beeld The New York Times Syndication

Eind juli werd een driekamerappartement ter waarde van 285.000 dollar in East Orange, New Jersey 97 keer bezichtigd. Er werd 24 keer op geboden tot de woning werd verkocht aan iemand die ruim 120 procent van de vraagprijs betaalde. In Long Island deden zes mensen een bod op een huis van bijna een half miljoen, dat ze alleen gezien hadden in een Facebook Livevideo. In de Hudson Vallei waren vier mensen bereid contant af te rekenen voor een huis met zwembad en een stuk grond van drie hectare dat te koop stond voor 985.000 dollar.

Sinds het begin van de pandemie is de vraag naar huizen in elke prijsklasse in buitensteden rondom New York enorm toegenomen, van New Jersey tot Westchester County en van Connecticut tot Long Island. Zo’n stijging hebben ambtenaren, kopers en makelaars nog nooit meegemaakt. In juli steeg het aantal verkopen in buitengebieden rond de stad met 44 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus Miller Samuel Real Estate Consultants. In Westchester, net boven New York, was de stijging 12 procent. In Fairfield County, net over de staatsgrens met Connecticut, schoten de verkopen met 73 procent omhoog. Tegelijkertijd maakte het aantal verkopen in Manhattan volgens Miller Samuel een vrije val van 56 procent.

De vraag naar woningen buiten de stad, deels ingegeven door New Yorkers die thuis kunnen werken nu kantoren gesloten zijn, werpt de ongemakkelijke vraag op hoe snel New York zal herstellen van de pandemie. De uittocht doet volgens analisten denken aan de periode die leidde tot de suburbanisatie van de Verenigde Staten, halverwege de vorige eeuw. Dat blijkt niet alleen uit de drukke bezichtigingen en de veelvoud aan biedingen, vaak boven de vraagprijs. Mensen in New Jersey die helemaal geen behoefte hebben om hun woning op de markt te zetten, krijgen ongevraagde telefoontjes of bezoek van makelaars die vragen of ze zouden willen verkopen.

Scholen

New Yorkers verlaten de stad natuurlijk al decennia voor de suburbs, vooral om kinderen op te kunnen laten groeien in voorsteden waar goede scholen staan. Het is moeilijk te voorspellen of de huidige migratie in hetzelfde tempo doorzet zodra er een vaccin is voor het coronavirus en kantoren in de stad weer open gaan. Bovendien: de meeste New Yorkers hebben het geld helemaal niet om honderdduizenden dollars neer te tellen voor een huis buiten de stad.

Experts hebben ook tijdens eerdere crises de ondergang van New York voorspeld, bijvoorbeeld na de aanslagen op 11 september 2001. Keer op keer hebben ze ongelijk gekregen. Zelfs nu kantoortorens in Manhattan vanwege de uitbraak van het coronavirus grotendeels leeg blijven, breiden bedrijven als Amazon en Facebook hun voetafdruk in de stad juist uit. Het is een gok, in de verwachting dat werknemers uiteindelijk terugkeren aan hun bureau. Maar dat veel bedrijven en hun werknemers inmiddels een manier hebben gevonden om het werken op afstand te organiseren, suggereert dat buiten­wijken voorlopig aantrekkelijk zullen blijven.

Lapje grond

Veel nieuwe huizenkopers in de voorsteden zeggen dat ze zich zorgen maken over de gezondheidsrisico’s van het leven in dichtbevolkte stadswijken. Met het oog op de beperkende maatregelen om Covid-19 te bestrijden, zoeken ze ruimte die in de stad vaak niet te vinden is: van een tuin waar kinderen in kunnen spelen, tot een eigen thuiskantoor. Velen willen bovendien een lapje grond, ook als dat betekent dat ze ver van Manhattan moeten gaan wonen.

Sommige kopers maken zich volgens makelaarsbedrijven bovendien zorgen over stijgende criminaliteit in New York, hoewel gegevens van de politie uitwijzen dat alleen het aantal schiet­incidenten is gestegen. “De New Yorkers hebben haast om hier te komen wonen,” zegt James Hughes, een makelaar in New Jersey bij wie ongeveer 60 procent van de nieuwe kopers nu uit de stad komt. “Wat ze willen is ruimte. De vraag is echt krankzinnig.”

Zack Stertz en Zoe Salzman mengden zich in juni in het gewoel. Na vijftien jaar in Brooklyn realiseerden ze zich kort na de uitbraak van het coronavirus dat hun tweekamerappartement met achtertuin – voor New Yorkse begrippen nog royaal – te klein zou zijn om in te werken en twee jonge zonen in op te voeden. Een gerenoveerde woning in Brooklyn konden ze niet betalen en Zack en Zoe waren bovendien bang dat scholen in de stad niet voor de herfst weer open zouden gaan, dus richtten ze zich op New Jersey. Ze waren niet de enigen. Hun makelaar adviseerde snel te handelen.

Toen zich een huis met vier slaapkamers aandiende in Maplewood, New Jersey boden ze twee dagen na een bezichtiging meer dan de vraagprijs van 799.000 dollar. Hun bod was het hoogste. “Het leven in Brooklyn opgeven voor een verhuizing naar de suburbs, we konden het ons simpelweg nooit voorstellen,” zegt Salzman (39), een advocaat met kantoor in Manhattan. “Maar de pandemie hielp de keuze te maken.”

De massale vlucht uit New York kan een belemmering zijn voor het economisch herstel van de stad en het behoud van basisvoorzieningen als de politie, vuilnisophaal en riolering. Daarvoor waarschuwt Maria Doulis van de Citizens Budget Commission, een onpartijdige fiscale waakhond. “Dat is zorgwekkend omdat de grootverdieners, zeker die met een inkomen van meer dan een miljoen, substantieel bijdragen aan het huishoudboekje van de gemeente,” zegt Doulis. “Hen verliezen zou een serieus gat in de begroting slaan.”

In de staat New Jersey werden in juni en juli meer dan 29.700 woningen verkocht. Dat is volgens de data-analisten van Otteau Group een stijging van 33 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Directeur Jeffrey Otteau vindt de koopwoede opmerkelijk, omdat er in deze periode juist minder huizen op de markt zijn. Tussen januari en juni van dit jaar daalde het aanbod in New Jersey met 40 procent ten opzichte van het eerste half jaar van 2019, een aanwijzing dat huiseigenaren in de staat blijven zitten, vanwege de economische onzekerheid.

Jaren zeventig

“De vraag moet ergens vandaag komen,” zegt Otteau. “En wij denken dat de meerderheid uit de stad komt. Dit doet me op een bepaalde manier denken aan de jaren zestig en zeventig, toen er ook een enorme uitloop was en de bevolking massaal naar de suburbs trok.”

Makelaar Hughes uit New Jersey vertelt dat meerdere klanten van hem meerdere keren niet genoeg boden op verschillende woningen. Bijvoorbeeld op een woning met twee slaap­kamers in East Orange, waar 25 gegadigden voor waren. Het huis stond te koop voor 345.000 dollar. De nieuwe eigenaar ging daar 21 procent overheen. Hughes: “Dat is waanzinnig.”

© The New York Times
Vertaling David van Unen

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Krimp in Amsterdam

Net als New Yorkers trekken ook veel Amsterdammers weg. Die uittocht is er altijd geweest en hoort bij een grote stad. Veel Amsterdammers kiezen voor groen, ruimte en rust, zeker als ze kinderen hebben.

Het vertrek vanuit Amsterdam naar een andere gemeente versnelt op dit moment wel. In de eerste zeven maanden van 2020 verhuisden 29.000 Amsterdammers binnen Nederland, tegen zo’n 27.700 een jaar eerder, blijkt uit gemeentelijke cijfers. Makelaars in heel het land merken dat de belangstelling van Amsterdammers toeneemt, ook sinds corona. Het gaat dan niet alleen om verhuizingen, maar ook om vakantiewoningen.

Doordat de immigratie stilligt sinds de coronacrisis, krimpt de bevolking van Amsterdam.

De komst van, vooral, kenniswerkers uit het buitenland zorgde eerder nog voor groei. In juli kromp de Amsterdamse bevolking met 664 mensen. Sinds februari, de laatste maand voor de lockdown, is het Amsterdamse inwonertal af­genomen met 4541.

Michiel Couzy

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden