Overzicht

Welke coronaregels zijn er nog wél in het buitenland? De regels in vakantielanden op een rij

Op verschillende plekken in Duitsland is het verplicht een mondkapje te dragen. Bijvoorbeeld in het regionale openbaar vervoer en in ziekenhuizen en zorginstellingen. Maar ook op vliegvelden geldt een mondkapjesplicht. Beeld ANP
Op verschillende plekken in Duitsland is het verplicht een mondkapje te dragen. Bijvoorbeeld in het regionale openbaar vervoer en in ziekenhuizen en zorginstellingen. Maar ook op vliegvelden geldt een mondkapjesplicht.Beeld ANP

De zomervakantie komt steeds dichterbij en corona is in Nederland naar de achtergrond verdwenen. Maar aan welke coronaregels moet je nog wél denken als je na 1 juni naar het buitenland op vakantie gaat? De regels in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en andere landen op een rij.

Het Parool

Coronaregels België

Inreizen: Bij onze Zuiderburen kun je zo naar binnen wandelen, fietsen, rijden of vliegen. Er gelden geen inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland.

Vakantie vieren: Sinds maart geldt in België code geel. Dat betekent dat alle beperkingen zijn vervallen en een coronatoegangsbewijs nergens meer nodig is.

Een mondkapje: Je kunt je bijna overal zonder mondkapje begeven. Alleen in ziekenhuizen, bij de dokter en in de apotheek is een mondkapje nog wel verplicht.

Coronaregels Duitsland

• Inreizen: Nederlanders die tussen 1 juni en 1 september naar of door Duitsland reizen, hoeven geen vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs bij zich te hebben. In de zomermaanden geldt de Nachweispflicht namelijk niet.

• Vakantie vieren: Sinds maart zijn de meeste coronamaatregelen in Duitsland afgeschaft. Zo is er geen coronatoegangsbewijs meer nodig in restaurants en nachtclubs. De verschillende deelstaten bepalen overigens zelf welke nog geldende regels ze handhaven. Daarnaast is er sprake van een ‘hotspotregeling’: deelstaten waar veel besmettingen voorkomen of waar een gevaarlijke variant rondgaat, kunnen extra maatregelen invoeren. Let dus op!

• Een mondkapje: Op verschillende plekken in Duitsland is het verplicht een mondkapje te dragen, specifiek het type FFP2 dat nauw aansluit op het gezicht. Bijvoorbeeld in het regionale openbaar vervoer en in ziekenhuizen en zorginstellingen. Maar ook op vliegvelden geldt een mondkapjesplicht.

Coronaregels Frankrijk

Inreizen: Het kan zijn dat je bij de grens met Frankrijk gevraagd wordt om je coronapas. In dat geval moet je kunnen bewijzen dat je een vaccinatiebewijs hebt, of recent bent hersteld van corona. Je kunt daarvoor je CoronaCheck-app gebruiken of het gele boekje. Ook kun je Frankrijk inreizen met een negatieve testuitslag. Dit kan een PCR-test zijn die niet ouder dan 72 uur is of een antigeentest, niet ouder dan 48 uur.

• Vakantie vieren: De binnenlandse coronapas is bijna nergens meer verplicht, behalve in het ziekenhuis. Je corona-app laten zien in een restaurant, club of museum is dus niet meer nodig.

• Een mondkapje: Het mondkapje is inmiddels verleden tijd in Frankrijk, ook in het openbaar vervoer is het niet meer nodig.

Coronaregels Griekenland

• Inreizen: Er gelden voor Griekenland geen inreisvoorwaarden meer. Het is dus niet nodig om een coronabewijs te laten zien of een ander coronaformulier in te vullen.

• Vakantie vieren: Coronaregels op locatie kunnen variëren. Mensen die naar Griekenland reizen wordt aangeraden om van tevoren te checken welke regels er gelden op de plaats van bestemming.

• Een mondkapje: Vanaf 1 juni is het niet langer verplicht om mondkapjes te dragen in binnenruimten. Buiten was die plicht al eerder afgeschaft.

Coronaregels Italië

Inreizen: Reizigers uit Nederland hebben geen coronapas meer nodig om Italië binnen te komen. De verplichting om een bewijs van vaccinatie, recent herstel of een negatieve test te tonen, is 1 juni komen te vervallen.

• Vakantie vieren: Het laten zien van een coronabewijs om ergens binnen te komen is per 1 juni niet meer nodig.

• Een mondkapje: In Italië is het dragen van een FFP2-masker vanaf 15 juni niet langer verplicht. Tot die tijd is het nog nodig om het mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en bij binnenevenementen.

Coronaregels Oostenrijk

• Inreizen: Sinds 16 mei is er geen zogeheten 3G-bewijs meer nodig om Oostenrijk binnen te reizen. Dat wil zeggen dat er geen bewijs van vaccinatie, test of herstel meer nodig is om het land binnen te komen. Nederlanders kunnen vrij naar Oostenrijk reizen.

• Vakantie vieren: Hoewel het kan voorkomen dat er bij binnenkomst toch om gevraagd wordt, hoeven reizigers in de horeca, skigebieden en hotels geen coronatoegangsbewijs te laten zien.

• Een mondkapje: Vanaf 1 juni is de mondkapjesplicht in Oostenrijk afgeschaft. Mensen die naar Wenen willen reizen moeten echter nog wel een FFP2-mondkapje dragen in het openbaar vervoer en in apotheken. Ook is een mondkapje verplicht op plaatsen waar zorg wordt verleend.

Coronaregels Portugal

• Inreizen: Voor alle reizigers uit Nederland boven de 12 jaar geldt dat zij bij binnenkomst een vaccinatie-, herstel- óf testbewijs moeten laten zien. Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de datum van de laatste vaccinatie geldig en dan voor een duur van 9 maanden (270 dagen). Een boostervaccinatie is onbeperkt geldig, vanaf 14 dagen na vaccinatie. Ook met een PCR-test die niet ouder dan 72 of een antigeentest, niet ouder dan 24 uur kun je het land in. Voor Madeira gelden in het geheel geen inreisbeperkingen.

• Vakantie vieren: Het laten zien van een coronabewijs in bijvoorbeeld nachtclubs en restaurants is niet verplicht.

• Een mondkapje: Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is voor iedereen vanaf 6 jaar verplicht.

Coronaregels Spanje

• Inreizen: Reizigers uit de Europese Unie en de Schengenzone hoeven geen vaccinatie, test-, of herstelbewijs te laten zien voor reizen naar Spanje.

• Vakantie vieren: In winkels en accommodaties hoeven reizigers geen coronapas te laten zien. Voor restaurants, nachtclubs en musea in principe ook niet, al kan er in bepaalde regio's in Spanje wel om worden gevraagd.

• Een mondkapje: Sinds 22 april is het niet meer nodig om een mondkapje te dragen, op enkele locaties na. In onder meer het openbaar vervoer en gezondheidscentra is het dragen van een mondkapje verplicht.

Coronaregels Turkije

• Inreizen: Wie naar Turkije reist met het vliegtuig heeft een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs nodig. Dat geldt overigens niet voor kinderen onder de 12. Ook kun je het land in met een negatieve PCR-testuitslag die niet ouder dan 72 uur is, of antigeentestuitslag, niet ouder dan 48 uur. Reizigers die via land of zee binnenkomen hoeven geen coronabewijs te laten zien. Bij aankomst in Turkije worden wel steekproefsgewijs PCR-testen afgenomen. Is die positief dan moet je een week in quarantaine.

• Vakantie vieren: De anderhalvemeterregel is in Turkije in het openbaar nog altijd van kracht. Zowel binnen als buiten.

• Een mondkapje: Mondkapjes zijn alleen nog verplicht in ziekenhuizen en het openbaar vervoer of als de anderhalvemeterregel niet kan worden gewaarborgd.

Coronaregels Verenigd Koninkrijk

Inreizen: Het Verenigd Koninkrijk was een van de eerste landen die alle coronarestricties liet vervallen. Geen negatieve testuitslag, geen vaccinatie- of herstelbewijs en geen verplichte isolatie.

Vakantie vieren: Aan de andere kant van het Kanaal willen ze zo snel mogelijk terug naar normaal. Alle binnenlandse coronabeperkingen zijn opgeheven. In het Verenigd Koninkrijk kun je vakantie vieren alsof het virus nooit heeft bestaan.

Een mondkapje: Het is nergens verplicht een mondkapje te dragen, maar gezichtsbedekking wordt in bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en het openbaar vervoer wel aangeraden.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden