‘Weinstein en tientallen vermeende slachtoffers eens over miljoenenschikking’

Harvey Weinstein en tientallen vermeende slachtoffers zijn het eens over schikking van 25 miljoen dollar. Dat meldt The New York Times. Het gaat volgens betrokken advocaten om meer dan dertig actrices en voormalig medewerkers van Weinstein.

Het Parool
Harvey Weinstein. Beeld EPA
Harvey Weinstein.Beeld EPA

Weinstein is door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, waaronder verkrachting. De schikking moet een einde maken aan vrijwel alle civiele rechtszaken tegen Weinstein en zijn voormalige bedrijf. Er is een bedrag mee gemoeid van 25 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro).

De oud-filmproducent zou de schikking niet uit eigen zak hoeven te betalen. Daar draaien verzekeraars voor op. Ook hoeft Weinstein niet toe te geven dat hij zich schuldig maakte aan strafbaar gedrag. De overeenkomst moet nog definitief worden goedgekeurd door betrokkenen en de rechtbank.

Geen juridisch alternatief

Ex-model Zoe Brock (45), die Weinstein beschuldigt van wangedrag, zegt dat ze zich verslagen en hopeloos voelt vanwege de schikking. Ze is teleurgesteld dat Weinstein en topmedewerkers van zijn voormalige bedrijf de schikking niet zelf hoeven te betalen. Volgens Brock zag ze alleen geen juridisch alternatief.

Het zou de bedoeling zijn dat achttien vermeende slachtoffers samen een bedrag van 6,2 miljoen dollar delen. Niemand krijgt dan meer dan een half miljoen. Ook wordt 18,5 miljoen dollar opzijgezet voor andere mensen die Weinstein van misbruik beschuldigen. Zeker twee vrouwen weigeren mee te doen aan de schikking en willen die aanvechten.

De deal maakt geen einde aan alle juridische problemen van de voormalige filmproducent. Die wordt in de Verenigde Staten ook nog strafrechtelijk vervolgd voor het seksueel misbruiken van twee vrouwen.

Meer dan zeventig vrouwen

Weinstein moet in januari terecht staan voor vijf gevallen van verkrachting en seksueel misbruik, die zouden hebben plaatsgevonden in 2006 en 2013. Onder meer de The Sopranos-actrice Annabella Sciorra beschuldigt de gevallen filmproducent ervan haar te hebben verkracht.

Als hij schuldig wordt bevonden in de zaak, kan de medeoprichter van studio Miramax een levenslange gevangenisstraf krijgen. Weinstein wordt hiernaast door nog eens tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, variërend van intimidatie tot verkrachting. In totaal gaat het om meer dan zeventig vrouwen. Weinstein ontkent de aantijgingen. Hij claimt dat de seksuele ontmoetingen met wederzijdse toestemming plaatsvonden.

Verhoogde borgtocht

Vandaag verhoogde de rechter de borgtocht van Weinstein van één miljoen naar vijf miljoen dollar, omdat hij de voorwaarden voor zijn voorlopige vrijlating overtrad door zijn elektronische enkelband de afgelopen maanden tientallen keren verkeerd te gebruiken of uit te schakelen. Rechter James Burke waarschuwde de beschaamde filmmagnaat dat hij de gevangenis in zal gaan als er andere problemen opduiken.

Weinstein kwam leunend op een rollator de rechtszaal binnen voor de zitting. Volgens zijn advocaat Donna Rotunno heeft hij een operatie ondergaan om de pijn van een auto-ongeluk in augustus te verlichten. Hij zal naar verwachting hersteld zijn voor het begin van zijn proces op 6 januari voor verkrachting en aanklacht wegens seksueel geweld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden