Plus

Weer spanningen rond politiegeweld in de VS: Adam Toledo (13) had geen wapen in zijn handen

De video waarop te zien is hoe de 13-jarige Adam Toledo vorige maand werd doodgeschoten door de politie, verhoogt de spanningen rond politiegeweld in Amerika.

Het Parool
 In Chicago werd donderdagavond vreedzaam geprotesteerd tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van Adam Toledo.   Beeld AP
In Chicago werd donderdagavond vreedzaam geprotesteerd tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van Adam Toledo.Beeld AP

De 13-jarige Mexicaans-Amerikaanse Adam Toledo, die vorige maand werd doorgeschoten door een agent, had op dat moment geen vuurwapen. De politie van Chicago schoot de jongen in de vroege uren van 29 maart in zijn borst. Volgens een eerdere verklaring had de jongen een wapen in zijn rechterhand toen de agent het fatale schot loste. Maar video’s van de schietpartij, afkomstig van de lichaamscamera’s van de agenten, laten nu zien dat die eerdere lezing van de politie niet klopt.

De video’s tonen hoe agenten rond half drie ’s nachts reageren op een melding van schoten. Ze stappen uit de auto, arresteren een 21-jarige man, de 13-jarige Toledo rent weg. Een agent achtervolgt de jongen, roept “Stop!” en “Laat me je fucking handen zien!” Vrijwel precies op het moment dat de jongen zijn handen omhoog doet en zich omdraait, schiet de agent. Een still van de video laat er geen misverstand over bestaan: de jongen was op dat moment ongewapend, en had lege handen.

De video is vrijgegeven op aandringen van burgemeester Lori Lightfoot, die het ‘een martelgang’ vond om de beelden te bekijken. In de persconferentie net daarvoor werd ze soms emotioneel, en zei ze niemand toe te wensen zo’n video van zijn eigen kind te moeten bekijken.

Schutting

De 13-jarige Toledo is het jongste slachtoffer van politiegeweld in tijden. De video lijkt overigens ook te tonen dat de jongen, terwijl hij wegrent, een vuurwapen over de schutting gooit. Voor Adeena Weiss-Ortiz, de advocaat van de familie van Toledo, ‘spreken de beelden voor zich’. “Als hij een wapen had, dan had hij het weggegooid. De agent zei: ‘Laat me je handen zien.’ Hij gaf daar gehoor aan.” Op de vraag of de politieagent genoeg tijd had om de situatie te beoordelen, antwoordde ze: “Ik weet alleen dat een agent erop getraind is om niet op ongewapende individuen te schieten – niet op ongewapende kinderen te schieten.”

Dat de agent in dit geval wel schoot, voedt het wantrouwen bij Amerikanen die vinden dat de politie een bolwerk is van machtsmisbruik en racisme. Zowel het feit dat het slachtoffer een minderjarige latino was als het feit dat video iets anders uitwijst dan de politielezing, kent precedenten. Onlangs verscheen een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat minderjarige Amerikanen met een zwarte of latino-achtergrond veel minder kans hebben een ontmoeting met de politie te overleven.

Bovendien heeft het politiekorps van Chicago in de recente geschiedenis enkele malen geprobeerd om belastend beeldmateriaal achter te houden. Toen een witte agent in 2014 de zwarte tiener Laquan McDonald met zestien schoten om het leven bracht, hield de politie van Chicago het vrijgeven van de beelden maanden tegen.

Burgemeester Lightfoot werd mede verkozen op haar belofte om de politie van Chicago te hervormen, al krijgt ze ook kritiek dat ze daar te weinig haast mee maakt. “We wonen in een stad die getraumatiseerd is door een lange geschiedenis van geweld en misdragingen door de politie,” zei ze bij het vrijgeven van de beelden. “Dus hoewel we niet genoeg informatie hebben om over deze specifieke situatie het definitieve oordeel te kunnen vellen, is het begrijpelijk dat veel van onze inwoners nu die veel te herkenbare oprisping van woede en pijn voelen.”

Black Lives Matter

Ze riep iedereen op om de kalmte te bewaren, en ook de familie van Adam Toledo riep op om het bij vreedzame protesten te houden. In de VS zijn de gemoederen rondom het onderwerp politiegeweld sowieso verhit. Momenteel vindt in Minneapolis het proces tegen Derek Chauvin plaats, de agent die vorig jaar George Floyd doodde, waarmee de beweging Black Lives Matter een enorme impuls kreeg. Eerder deze week doodde de politie in een voorstad van Minneapolis een zwarte man, wat daar tot confrontaties leidde. In Chicago bleef het donderdag vooralsnog bij vreedzame protesten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden