Weer protesten op Curaçao tegen regering

Op Curaçao is de Julianabrug donderdagavond enige tijd geblokkeerd door demonstranten die willen dat de regering aftreedt.

Rijen bij de supermarkt op Curaçao tijdens de coronapandemie. Beeld Ramsay Soemanta
Rijen bij de supermarkt op Curaçao tijdens de coronapandemie.Beeld Ramsay Soemanta

De Julianabrug is een belangrijke verkeersader, die hoog over de Sint Annabaai in Willemstad loopt. Omdat er een bestelbusje voor een van de toegangswegen was gezet, ontstonden lange files die zich over grote delen van het eiland verspreidden. Nadat de politie de demonstratie op de brug had beëindigd, ontstond er in de wijk Brievengat een nieuwe. Autobanden werden in brand gestoken om de politie op afstand te houden. Er zijn meer acties aangekondigd en in de lokale krant Èxtra wordt naar Nederland gewezen als medeschuldige.

Steunpakket

Curaçao was al praktisch bankroet en is door toedoen van de coronacrisis alleen maar verder in recessie gezakt. Omdat het eiland het drie maanden zonder inkomsten uit het toerisme heeft moeten doen – de belangrijkste sector – schat de Centrale Bank van Curaçao dat het begrotingstekort dit jaar zal oplopen tot 766 miljoen gulden en de staatsschuld stijgt tot 90 procent van het bbp.

De werkloosheid in 2019 was al zo’n 20 procent, maar zal in het zwartste scenario oplopen tot 60 procent van de beroepsbevolking. Daarom is met de Nederlandse regering een steunpakket afgesproken ter waarde van 370 miljoen euro. Daarvoor moet het eiland wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Eerder ging de ministersploeg van premier Eugene Rhuggenaath al akkoord met een kwart minder salaris, maar ook ambtenaren en personeel van overheidsbedrijven moet nog worden gekort.

Vertrouwen opgezegd

De bevolking en oppositie op Curaçao morren over het tempo waarmee de regering de hervormingen doorvoert. Volgens de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) ontbreekt het de regering-Rhuggenaath aan daadkracht in de onderhandelingen met Den Haag enerzijds en lokale vakbonden anderzijds. Oppositiepartij MFK – van de voor corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte – zei woensdag het vertrouwen in de premier op en verweet hem een gebrek aan transparantie en integriteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden