Weer laait in de VS het geweld op

Een nieuwe golf van protest en nationale woede is losgebarsten in de Verenigde Staten, nadat zondag een zwarte man door agenten in zijn rug is geschoten in de stad Kenosha.

Tom Kieft
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Voor de tweede avond op rij was Kenosha maandag het toneel van antiracismeprotesten, nadat op zondag een zwarte man door politieagenten in zijn rug is geschoten.

Op videobeelden die zijn gemaakt door een omstander is te zien hoe Jacob Blake onder schot wordt gehouden door politieagenten, terwijl hij zich richting het voorportier van een auto begeeft. Dan wordt hij van korte afstand door een of meerdere agenten zeven keer in de rug geschoten. Zijn drie zoons zaten op de achterbank van de auto toen het gebeurde.

De 29-jarige Blake ligt in kritieke toestand op de intensive care. De politie was afgekomen op een melding van huiselijk geweld en op een ­video is te horen dat agenten ‘laat dat mes vallen’ roepen. Maar gouverneur Tony Evers liet weten dat tot nu toe niets uit het onderzoek erop wijst dat Blake een mes bij zich droeg. Getuigen zeiden aan Kenosha News dat Blake bij het huis was om een ruzie tussen twee vrouwen te sussen.

De betrokken agenten zijn op non-actief gesteld en de Democratische gouverneur Evers heeft zijn afkeuring uitgesproken over het incident, dat een paar maanden na de fatale aanhouding van George Floyd in Minneapolis de discussie over institutioneel racisme binnen het Amerikaanse politieapparaat weer in alle hevigheid heeft doen losbarsten.

Nationale garde

Een protest dat zondag begon nadat beelden van het incident waren opgedoken, nam grimmige vormen aan en auto’s werden in brand gestoken. Daarop besloot gouverneur Evers een avondklok in te stellen en de nationale garde in te roepen om de orde te handhaven. Ondanks de maatregelen liepen maandag de aanvankelijk vreedzame protesten in de stad ook weer uit de hand.

De oproerpolitie zette na het vallen van de avond traangas en rubberkogels in tegen de demon­stranten. Sommige van de pakweg duizend betogers gooiden flessen water en vuurwerk naar agenten en vernielden straatmeubilair en winkelruiten. Volgens The Washington Post hebben betogers ook meerdere branden gesticht.

Ook in enkele andere steden togen maandag betogers de straat op. In Portland ging dat even­eens met brandstichtingen gepaard. Verwacht wordt dat ook dinsdag in Kenosha en elders in de VS geprotesteerd zal worden.

Veroordelen

De reacties van Democratische en Republikeinse politici leggen de verdeeldheid bloot van de staat. Wisconsin heeft een Democratische gouverneur, maar een Republikeinse wetgeven­de macht en wordt gezien als een belangrijke battleground in de landelijke verkiezingen in november. Republikeinse lokale politi­ci pleiten – in lijn met de boodschap van president Donald Trump bij eerdere antiracismeprotesten – voor een harde aanpak van de demonstranten en roepen op terughoudend te zijn met het veroordelen van de agenten die betrokken waren bij het incident.

Gouverneur Evers trok op zijn beurt van leer tegen de Republikeinse gezagsdragers die volgens hem verantwoordelijk zijn voor het uitstellen van hervormingen in het politieapparaat. Na de dood van George Floyd had Evers opgeroepen tot hervormingen, maar actie is sindsdien niet ondernomen. “Het Republikeinse leiderschap is duidelijk van zins de boel op te houden,” aldus de gouverneur.

Trump, die deze week tijdens de Republikeinse Conventie zijn nominatie zal aanvaarden voor een tweede ambtstermijn als president, had vanochtend nog niet gereageerd op de situatie in Kenosha. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden deed dat wel. Hij verfoeide het ‘institutionele racisme’ in het Amerikaanse politieapparaat en riep op tot volledig transparant onderzoek naar de beschieting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden