Plus

Weer een tik op de vingers voor Malta

Opnieuw slaat een Europees orgaan alarm over de corruptie bij de Maltese overheid. Die zegt te doen wat ze kan.

Janne Chaudron
Maltese premier Joseph Muscat Beeld JULIEN WARNAND/AFP
Maltese premier Joseph MuscatBeeld JULIEN WARNAND/AFP

Instituties die onafhankelijk horen te opereren en corruptie en witwassen moeten onderzoeken, zijn een vooruitgeschoven post van de regering. Het is de zoveelste harde conclusie van een Europese instelling over Malta. Deze keer van Greco, de anticorruptiegroep van de Raad van Europa.

Het gaat vooral om stafchef Keith Schembri, minister van Toerisme Konrad Mizzi en in mindere mate om premier Joseph Muscat. Van de eerste twee is bewezen dat ze vennootschappen hadden in Panama. Van Muscat wordt vermoed dat hij op naam van zijn vrouw ook zo’n bedrijf bezat om geld weg te sluizen. Schembri, Mizzi en Muscat zijn nog altijd in functie. Het Greco-rapport concludeert dat de vele specialisten en de toezichthoudende instanties ‘niet erg bruikbaar zijn omdat ze zwaar leunen op de autoriteit van de overheid’.

Al sinds 1964

Er wordt bovendien vermoed dat een van de inkomstenbronnen van de Panamese vennootschappen is geregistreerd in Dubai, onder de naam 17 Black. Dit bedrijf staat op naam van Yorgen Fenech, nota bene aandeelhouder van Elektrogas. Dit Maltese staatsbedrijf sloot onder toenmalig minister van Energie Mizzi een gasdeal met Azerbeidzjan, ver boven de marktprijs.

De regering zegt dat ze doet wat ze kan: “Maar vergeet niet dat het rapport voornamelijk schrijft over wetten die al sinds 1964 gelden in dit land, ver voor onze onafhankelijkheid.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden