Washington Post: ‘Russen plannen inval Oekraïne’; Biden accepteert ‘rode lijn’ Poetin niet

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de waarschuwing van zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin dat westerse steun aan Oekraïne een “rode lijn” betekent, weggewuifd. Poetin had gewaarschuwd dat hij het plaatsen van raketafweersystemen in Oekraïne zo op zou vatten, maar Biden zei “geen respect te hebben voor de rode lijnen van wie dan ook”.

Het Parool
De Amerikaanse president Joe Biden in gesprek met verslaggevers bij het Witte Huis, kort voordat hij voor het weekend vertrekt naar het presidentiële buitenverblijf Camp David. Beeld AP
De Amerikaanse president Joe Biden in gesprek met verslaggevers bij het Witte Huis, kort voordat hij voor het weekend vertrekt naar het presidentiële buitenverblijf Camp David.Beeld AP

“We zijn al heel lang op de hoogte van de acties van Rusland en ik verwacht een lange discussie met Poetin te gaan voeren”, zei Biden voordat hij dit weekend naar Camp David vertrok. Biden en Poetin spreken elkaar naar verwachting komende week.

Biden zegt met Europese bondgenoten samen te werken om een Russische aanval op Oekraïne te voorkomen. “Ik ben een set initiatieven aan het voorbereiden die volgens mij zeer uitgebreid en belangrijk zijn, en die het Poetin heel, heel moeilijk zullen maken om te doen wat mensen denken dat hij gaat doen.”

Er wordt gevreesd voor een Russische inval in Oekraïne. Beide landen hebben veel troepen samengetrokken bij elkaars grenzen. Ongeveer 125.000 Oekraïense soldaten staan daar op enige afstand tegenover 100.000 Russische.

‘Russen plannen inval’

De Amerikaanse krant The Washington Post schrijft dat Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen. Dat meldt de krant op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

De Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat de Russen het huidige troepenaantal zullen opschalen naar 175.000. De komende tijd verwachten de Amerikanen dat Rusland met troepen blijft schuiven “om bedoelingen te verdoezelen en onzekerheid te creëren”.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden