Nieuws

Washington Post: ‘FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens’

De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege ‘documenten over kernwapens’. Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Trump noemt de berichtgeving een hoax.

Het Parool
Aanhangers van Donald Trump trokken een dag na de huiszoeking in de woning van de voormalige president door de FBI naar het resort Mar-A-Lago in Florida. Beeld AFP
Aanhangers van Donald Trump trokken een dag na de huiszoeking in de woning van de voormalige president door de FBI naar het resort Mar-A-Lago in Florida.Beeld AFP

Of dergelijke documenten daadwerkelijk zijn aangetroffen is volgens de krant niet duidelijk. Evenmin is bekend of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat. Maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel ‘hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen’.

De huiszoeking door tientallen FBI-agenten in Trumps woning Mar-a-Lago in Palm Beach is goedgekeurd door de Amerikaanse minister van Justitie, Merrick Garland. Hij bevestigde donderdag dat de inval werd gedaan in het kader van onderzoek naar de vraag of Trump documenten uit het Witte Huis had meegenomen die hij niet mocht meenemen.

Omdat de huiszoeking bij het huis van Trump veel opschudding in de Verenigde Staten heeft veroorzaakt, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een zeldzaam verzoek ingediend bij de rechtbank van Florida om de inhoud voor het huiszoekingsbevel vrij te geven.

Hoax

De rechtbank moet daarover nog een beslissing maken. Als het huiszoekingsbevel wordt vrijgegeven, zou óók de lijst met goederen en documenten die bij de villa van Trump in beslag zijn genomen worden gepubliceerd.

Trump heeft tot vrijdagavond de tijd om bezwaar te maken tegen het vrijgeven van de documenten, maar liet voor de deadline via zijn sociale medium Truth weten het prima te vinden als die openbaar gemaakt worden gemaakt. Sterker: hij moedigde de onmiddellijke vrijgave van de documenten in een verklaring aan.

Trump houdt vol niets verkeerd te hebben gedaan en altijd braaf mee te hebben gewerkt aan het onderzoek, dat volgens hem een politiek gemotiveerde actie is geweest van de FBI om hem politiek te knevelen. Ook noemde de aantijgingen van The Washington Post noemde hij gisteren ‘een hoax’.

Achtervolging

De FBI probeert echter al maanden bepaalde documenten van Trump overhandigd te krijgen. Eerst met dagvaardingen, en nu dus met een huiszoekingsbevel.

Sinds Trump maandag het nieuws over de huiszoeking bekendmaakte, is er veel onrust ontstaan in de VS. Veel Republikeinse partijleden zijn net als Trump van mening dat de huiszoeking politiek is gemotiveerd en op socialemediaplatforms hitsen Trumpaanhangers elkaar op en worden veel bedreigingen aan de FBI geplaatst.

Donderdag probeerde een gewapende man een FBI-kantoor in Cincinnati in Ohio binnen te dringen. Na een urenlange achtervolging door de politie werd hij doodgeschoten. Over zijn motief is niets bekend gemaakt, maar in Amerikaanse media wordt er sterk rekening mee gehouden dat de huiszoeking van Trumps villa een rol speelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden