Walrus Freya laat boten zinken in Europese badplaatsen

Freya, de kolossale walrus die vorig jaar uitrustte op een Nederlandse onderzeeër, lijkt een tour te maken langs Europese kusten. Ze werd eerder al gespot voor de kusten van Duitsland, Denemarken en Schotland en is recentelijk neergestreken in Noorwegen.

Julia Schipper
Freya heeft met haar 680 kilo meerdere kleine boten tot zinken gebracht. Beeld Telemarksavisa
Freya heeft met haar 680 kilo meerdere kleine boten tot zinken gebracht.Beeld Telemarksavisa

Het enorme dier, te herkennen aan een roze vlek op haar neus, heeft heel wat chaos aangericht in haar tijd in Noorwegen. In de haven van Oslo heeft ze met haar 680 kilo meerdere kleine boten tot zinken gebracht.

Vorig jaar lag Freya op een onderzeeër van de Nederlandse marine. Dat ging er gemoedelijk aan toe. De onderzeedienst van de marine heette het dier welkom en een bemanningslid kon Freya van dichtbij fotograferen. In Oslo zijn de mensen minder blij met haar komst. “Ik wil haar niet op de steiger of op mijn boot,” zegt een Noorse booteigenaar tegen de Duitse tv.

Wegjagen

Maandag blokkeerde de walrus een roeier, die het dier probeerde weg te jagen. De havenpolitie probeerde Freya een dag later met een grote waterslang van een boot te spuiten. Zwemmers wordt aangeraden om snel uit het water te gaan als ze Freya zien. Ze is niet agressief, maar zou zwemmers onder water kunnen sleuren omdat ze wil spelen.

Veel nieuwsgierige mensen varen de haven van Oslo binnen om beelden te maken van Freya. Dat zou haar rust verstoren, aldus experts. Zo denkt walrusexpert Rune Aae dat veel kijkers te dichtbij komen en daardoor verhinderen dat het geschrokken dier kan vluchten. Deze robbensoort eet graag grote maaltijden, maar moet daarna zo’n twintig uur liggend uitrusten. “Constante stress is niet goed voor haar.” Deskundigen roept iedereen op om de walrus, een beschermde diersoort, met rust te laten.

Wegslepen

Freya is een beroemdheid geworden, omdat ze normaal gesproken alleen in de poolcirkel zwemt. Ze is nu zo’n 650 kilometer van huis en het is onduidelijk waarom ze in het zuiden is terechtgekomen.

Lokale autoriteiten en wetenschappers hebben een plan bedacht om de vrede terug te laten keren in de haven. Ze gaan een drijvend platform vastmaken aan een boot, zodat Freya hierop kan liggen. Als ze daar eenmaal aan gewend is, zullen ze haar voorzichtig wegslepen naar een andere plaats langs de Noorse kust.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden