Nieuws

Waarschuwing VN: 350.000 mensen in Tigray lijden honger

De Verenigde Naties waarschuwen voor een hongersnood in de door oorlog verscheurde Ethiopische regio Tigray. Zeker 350.000 mensen lijden al ‘ernstige honger’, voor miljoenen anderen dreigt een voedselcrisis.

Sam de Graaff
null Beeld Getty
Beeld Getty

Dat concludeert de VN na de publicatie van de zogeheten Integrated Food Security Phase Classification (IPC), een systeem om voedseltekorten te analyseren. De data voor het rapport worden verzameld in samenwerking met lokale hulporganisaties.

“Er is sprake van hongersnood in Tigray,” concludeert de hoge VN-coördinator humanitaire hulp Mark Lowcock onomwonden. “Het aantal mensen dat er in hongersnood leeft is wereldwijd niet meer zo hoog geweest sinds 2011, toen een kwart miljoen mensen om het leven kwamen in Somalië.”

Het IPC-rapport telt vijf categorieën, waarbij de vijfde en laatste als de zwaarste geldt. In die categorie vallen zeker 350.000 mensen, zij zouden leven in ‘catastrofale omstandigheden’. Nog eens 1,7 miljoen mensen zouden vallen in categorie 4, die van een noodtoestand.

Moordpartijen en verkrachtingen

Sinds zeven maanden geleden een conflict uitbrak tussen de Ethiopische overheid en de lokale Tigray People’s Liberation Front (TPLF), wordt de regio geteisterd door geweld. Zo’n 2 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen, duizenden kwamen om. De situatie in de afgegrendelde regio is bijzonder zorgwekkend. Er zou op grote schaal sprake zijn van plunderingen, moordpartijen en verkrachtingen. Deels ook door troepen uit buurland Eritrea, dat zich in het conflict heeft gemengd.

De conclusie van Lowcock, die van een hongersnood, wordt in het rapport niet expliciet genoemd. Dat is vooral een definitiekwestie: volgens de IPC-maatstaven moet daarvoor 20 procent van de bevolking lijden onder ‘extreme voedseltekorten’, een op de drie kinderen ondervoed zijn en twee op de 10.000 mensen dagelijks omkomen door honger.

Maar misschien nog belangrijker: de term ‘hongersnood’ ligt politiek gevoelig. Ethiopië heeft al laten weten de conclusies van het rapport niet te herkennen. Dat een hoge VN-vertegenwoordiger als Lowcock het woord ‘hongersnood’ toch gebruikt, zegt iets over hoe zorgwekkend de situatie is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden