Waarom Teslarijders de ‘geheime’ camera in hun auto maar beter kunnen afplakken

Tesla’s onboardcamera’s leiden tot zorgen over de privacy. Consumer Reports, de Amerikaanse evenknie van de Consumentenbond, vreest dat de beelden gebruikt worden door verzekeraars, politie en hackers.

Erik Kouwenhoven
De camera zit in de achteruitkijkspiegel van Tesla's Model 3. Beeld Reuters
De camera zit in de achteruitkijkspiegel van Tesla's Model 3.Beeld Reuters

De bijna onzichtbare camera bevindt zich in de achteruitkijkspiegel van de Model 3 en Model Y. Deze is standaard uitgeschakeld, maar kan door de bestuurder worden aangezet en in theorie ook op afstand worden ingeschakeld. Zo kunnen bijvoorbeeld de momenten kort voor een ongeval worden opgenomen en uitgelezen.

Teslabaas Elon Musk heeft eerder gezegd dat de camera is geïnstalleerd voor wanneer Tesla’s volledig autonoom zijn en passagiers meenemen voor taxiritten. Vorige week zei de topman echter dat het bedrijf camerabeelden bestudeert als onderdeel van onderzoek naar zelfrijdende technologie. Wanneer de camera is ingeschakeld, kan Tesla de beelden naar eigen zeggen gebruiken voor onderzoek.

Camera afdekken

Volgens Consumer Reports roept dat vragen op over de privacy. Autofabrikanten als Ford en General Motors gebruiken infraroodtechnologie om de oogbewegingen of de positie van het hoofd van bestuurders in de gaten te houden, om hen te waarschuwen als ze vermoeid raken of afgeleid zijn. Het grote verschil is dat de informatie van al deze fabrikanten niet wordt opgenomen.

De consumentenorganisatie oppert dat de opnames van de Teslacamera’s in verkeerde handen kunnen vallen. Verschillende Amerikaanse websites raden Teslarijders die niet het risico willen lopen dat er wordt meegekeken daarom aan om de camera niet aan te zetten en deze voor de zekerheid maar af te dekken, hetzij met een stukje tape, of met een speciaal schuifje.

Eerder deze week was Tesla ook al in het nieuws, toen China bekendmaakte dat Teslarijders niet meer overal in het land mogen komen. China is bang dat met de camera’s gespioneerd wordt, bijvoorbeeld in de buurt van militaire complexen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden