Veel Peruanen vermoedden al dat de officiële cijfers niet klopten, omdat het aantal begrafenissen niet in verhouding stond tot de officiële dodentallen door corona.

PlusAchtergrond

Waarom Peru ineens het hardst door corona getroffen land ter wereld is

Veel Peruanen vermoedden al dat de officiële cijfers niet klopten, omdat het aantal begrafenissen niet in verhouding stond tot de officiële dodentallen door corona.Beeld Getty Images

De Peruaanse publieke opinie is nauwelijks verrast over de plots zeer hoge coronasterftecijfers. Nieuwe berekeningen melden 500 doden per 100.000 inwoners in Peru, relatief meer dan in welk ander land ook.

Bob van Huet

Peru heeft een Covid-dodental dat bijna drie keer hoger is dan werd gedacht. In plaats van 68.000 slachtoffers blijken er nu bijna 181.000 mensen aan het virus te zijn bezweken.

Een reden waarom Peru – naast immense corruptie en een ouderwets gezondheidssysteem – ook kwetsbaar is, zou zijn dat het land relatief weinig koelkasten in de huishoudens heeft. Peruanen gaan daarom veel vaker naar de markt, wat een van de grootste besmettingshaarden zou zijn. Artsen bekritiseren de Peruaanse overheid, die de pandemie zeker in het begin op zijn beloop zou hebben gelaten en ook niet zou hebben geïnvesteerd in beademingsapparaten. Ook het testen zou slecht zijn verlopen. Peru vertrouwde op goedkope, maar – zo bleek – onvoldoende accurate tests uit China. Slechts 5 procent van de Peruanen is tot nu tenminste één keer gevaccineerd.

Veel Peruanen vermoedden al dat de officiële cijfers niet klopten. Het aantal begrafenissen stond niet in verhouding tot de officiële dodentallen door corona, valt te lezen op sociale media. En veel mensen stierven thuis zonder dat daar verder onderzoek naar werd gedaan. “Ons gezondheidsstelsel is zo slecht dat we helemaal niet zijn toegerust op wat voor pandemie dan ook,” klaagt een vrouw in een straatinterview op de nationale televisie.

“Lang voor de verhalen over de zuurstoftekorten in India en in Brazilië hadden we in Iquitos deze trieste realiteit met het coronavirus,” aldus William Pan, een Amerikaanse gezondheidsexpert die de situatie in Peru volgt. Iquitos is de vijfde stad van het land. Er wonen een half miljoen mensen. “Duizenden mensen werden in april en mei weggestuurd bij de ziekenhuizen vanwege zuurstofgebrek en gebrek aan ruimte. Het medisch personeel werd totaal overweldigd door de besmettingen en kon het niet aan,” zegt hij in The New York Times.

Bijgesteld

Volgens premier Violeta Bermudez werden de cijfers maandag bijgesteld op advies van nationale en internationale gezondheidsexperts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Het is onze plicht deze cijfers openbaar te maken. Ze zijn van belang voor het volgen van het verloop van de pandemie, en om die pandemie aan te pakken,” aldus Bermudez op de nationale televisie. Nadat ze de opmerkelijke oversterfte in het land hadden bekeken, concludeerden de specialisten dat cijfers van het ministerie van Volksgezondheid niet klopten. Die laatste rammelden sowieso, omdat veel mensen buiten het ziekenhuis stierven. Maar ook in de ziekenhuizen zou vaak niet zijn geregistreerd wat de doodsoorzaak was.

Gevoelig

Het rapport komt op een politiek gevoelig moment, vlak voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De strijd gaat tussen de linkse, voormalige vakbondsleider Pedro Castillo en Keiko Fujimori, de dochter van oud-president Alberto Fujimori die een lange gevangenisstraf uitzat wegens mensenrechtenschendingen en corruptie.

De pandemie heeft de politieke onrust in Peru alleen maar aangewakkerd nadat president Martín Vizcarra in november werd afgezet. Vorig jaar werd bekend dat zijn entourage zich in het geheim al had laten vaccineren. Interim-president Francisco Sagasti liet daarop een lijst publiceren met 487 notabelen die hun positie zouden hebben misbruikt. Vizcarra was alweer de vierde president die in vijf jaar tijd kon vertrekken. Drie van de laatste vier Peruaanse presidenten belandden in de gevangenis wegens corruptie.

Naar verluidt zouden na Peru meer landen kunnen volgen met gecorrigeerde sterftecijfers. Ook in andere delen van Zuid-Amerika wordt weinig transparant omgegaan met de statistieken. De WHO meldde onlangs dat de sterfgevallen door Covid-19 wereldwijd waarschijnlijk veel hoger waren dan werd geregistreerd.

Griekse namen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat de belangrijkste varianten van het coronavirus voortaan aanduiden met letters uit het Griekse alfabet. Zo wil de organisatie voorkomen dat ze vernoemd worden naar de gebieden en landen waar ze voor het eerst zijn vastgesteld. Dat zou volgens de WHO stigmatisering in de hand werken.

Dus gebruikt de organisatie geen namen als ‘de Britse’, ‘Zuid-Afrikaanse’, ‘Braziliaanse’ en de ‘Indiase’ variant, maar worden deze voortaan respectievelijk Alpha, Beta, Gamma en Delta genoemd – gelijk aan de volgorde waarin de varianten zijn ontdekt. Nieuwe zorgelijke of belangwekkende varianten krijgen de volgende letter in het Griekse alfabet als naam.

De neutrale naamgeving kan volgens de WHO helpen bij de snellere signalering van mutanten. Een land zou volgens de organisatie eerder bereid zijn een nieuwe variant te melden als die niet de naam van dat land krijgt. De namen van de nieuwe varianten komen op de site van de WHO te staan. Als de 24 Griekse letters zijn gebruikt wordt iets anders bedacht.

De wetenschappelijke namen – zo heet ‘Alpha’ bijvoorbeeld B.1.1.7 – worden ook gehandhaafd, meldt de WHO. Deze namen geven namelijk in een oogopslag belangrijke informatie voor onderzoek over de mutaties. ‘Deze wetenschappelijke namen hebben dus hun voordelen, maar ze zijn moeilijk uit te spreken en te onthouden, wat kan leiden tot vergissingen,’ licht de organisatie toe.

Tom Kieft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden