PlusUitleg

Waarom geldt voor Kroatië code oranje? En vier andere vragen over reisadviezen

Het strand van het Kroatische Rijeka ligt alweer behoorlijk vol. Beeld Hollandse Hoogte/AFP
Het strand van het Kroatische Rijeka ligt alweer behoorlijk vol.Beeld Hollandse Hoogte/AFP

Voor een groot aantal landen is het reisadvies recent versoepeld, maar bij Kroatië gebeurde dinsdag het omgekeerde: het advies werd aangescherpt. Wie stelt zo’n reisadvies eigenlijk op? En is het bindend? Vijf vragen over reisadviezen over het coronavirus.

Anna Ranzijn en Sam de Graaff

1. Wat is een reisadvies?

De naam zegt het wel zo’n beetje. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt reisadviezen om Nederlanders die naar het buitenland afreizen te informeren over de veiligheidssituatie op hun bestemming. Een tripje naar Duitsland wordt normaal gesproken niet afgeraden, terwijl bij een vakantie naar Afghanistan wordt gewaarschuwd voor een ‘hoog risico op gewelddadige incidenten’, waaronder ontvoering.

Om het allemaal wat overzichtelijker te maken, gebruikt het ministerie kleurcodes om de veiligheidssituatie aan te duiden. Dat zijn er vier: groen, geel, oranje en rood. Groen is het veiligst, bij die landen gelden geen bijzondere risico’s. Bij geel is waakzaamheid geboden, bij oranje en rood wordt een bezoek sterk afgeraden.

2. Fijn die kleuren, maar is het reisadvies bindend?

Een reisadvies is een hulpmiddel, stelt het ministerie. Het is dus niet bindend. Toch is het niet geheel zonder implicaties, want een reisadvies is wel van belang voor een eventuele verzekering. Besluit je om toch de tent in te pakken voor een reis naar een code-oranje-land, dan vervalt doorgaans de dekking. Wordt een reisadvies tijdens de vakantie aangepast, dan is dat meestal niet het geval, al verlangt een verzekeraar waarschijnlijk wel dat je zo snel mogelijk de tent inpakt en terugkeert naar Nederland.

Reizigers die terugkeren uit een land waar code oranje geldt, wordt door de overheid ‘sterk aangeraden’ om twee weken in quarantaine te gaan.

3. Zijn de reisadviezen aangepast op de corona-uitbraak?

Reken maar. Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus geldt voor een hele rits landen andere waarschuwingen dan normaal. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt daarin geadviseerd door ambassades - zij zijn goed op de hoogte van wat er in een land speelt - en het RIVM, dat de situatie in de verschillende landen continu scherp in de gaten houdt.

Het instituut kijkt onder andere naar het aantal nieuwe besmettingen over de afgelopen twee weken, hoeveel testen er zijn uitgevoerd en naar de mediaberichten over uitbraken in het land. “Hierbij nemen we wel mee hoe betrouwbaar deze informatie is,” vertelt een woordvoerder. Daarnaast monitoren ze wat de lokale overheid voor maatregelen treft om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen.

4. Wat zijn de huidige adviezen?

Dat verschilt per land, logischerwijs. Wel geldt momenteel een duidelijke tweedeling tussen Europa en de rest van de wereld. Binnen de Europese Unie is veelal code geel van kracht, daarbuiten geldt code oranje of rood. Toch zijn er ook in Europa uitzonderingen. Steekt het virus ergens de kop op of sluimert het door, dan kan het reisadvies worden aangepast.

5. Hoe zit het met Kroatië en Portugal?

Daar was deze week veel over te doen. Heel Kroatië kreeg een oranje-advies, terwijl dat in Portugal beperkt bleef tot Lissabon. Vanwaar dat verschil? Om te beginnen: het aantal coronapatiënten in Kroatië neemt volgens een RIVM-woordvoerder sterk toe. “Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners is zelfs het hoogste van Europa.”

In Portugal is de situatie anders. Daar gaat het om een lokale uitbraak rondom Lissabon. Bovendien geeft Portugal volgens het RIVM veel specifiekere cijfers door. Daardoor kan het reisadvies worden toegespitst op een bepaalde plek - in dit geval Lissabon. Kroatië doet dat niet, waardoor Buitenlandse Zaken en het RIVM overgingen tot een draconische maatregel: heel Kroatië kreeg code oranje.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden